0

С ледпразничната депресия от липсата на пари често е причина да се замислим дали живеем достатъчно разумно. Празният джоб ни кара да посегнем към кредитни карти, бързи кредити, заеми от роднини и приятели. За някои хора слагането на личните финанси в ред е по-изтощително от лутането из пустинята 40 години. Но това не изисква чудо, а спазване на няколко правила.

Следпразничната депресия от липсата на пари често е причина да се замислим дали живеем достатъчно разумно. Празният джоб ни кара да посегнем към кредитни карти, бързи кредити, заеми от роднини и приятели. За някои хора слагането на личните финанси в ред е по-изтощително от лутането из пустинята 40 години. Но това не изисква чудо, а спазване на няколко правила.

1. Финасов план

Звучи страшно, но няма друг начин. Ако искате да поддържате личните си финанси в ред, трябва да живеете с планирането. А то се основава на правилото да не мислите само за настоящия месец. Най-важното е да свикнете с идеята да живеете с по-малко пари, отколкото печелите. Това означава или закупуване на артикули и услуги, които са по-малко, отколкото в момента правите, или намиране на начин да увеличите заплатата си, така че да можете да харчите повече, но все пак по-малко, отколкото изкарвате.

Проследявайте разходите си, за да видите дали те са повече или по-малки, отколкото изкарвате всеки месец, и създайте бюджет, за да можете да продължите да го проследявате в бъдеще. Ако харчите повече, отколкото изкарвате, трябва да решите дали да ограничите ненужните разходи или да разберете как да увеличите доходите си. Повечето хора могат да балансират бюджета си, без да променят настоящия си начин на живот.

2. Прегледайте кредитите

Дългът по кредитната карта в повечето случаи е враг №1 на вашите лични финанси. Може да има огромен отрицателен ефект, ако сметките по кредитната ви карта не бъдат изплащани изцяло всеки месец. Вземете кардинално решение да не посягате към бързи кредити. Спиралата да теглите един кредит, за да погасите текущи задължения като сметки за ток и вода или друг кредит, е опасна.

Предоговоряне на лихвата по потребителски/ипотечен кредит също е начин да намалите месечните си радходи или срока за изплащането им.

3. Стоп на импулсните покупки

За да градите личните си финанси в перспектива, трябва да разберете разликата между желанията и потребностите. Няма нищо лошо в малкия лукс и би трябвало да можете да се насладите на много от несъществените неща, които имате. Но е важно да осъзнаете, че исканията не са нужди. Ако овладеете това умение, вашите финанси ще бъдат в много по-добра форма.

Отделете малко време, за да разгледате критично истинските си нужди спрямо вашите желания. Ако имате проблеми с разграничаването им, създайте план за премахване на импулсните разходи. Това означава да не се замисляме за покупка на телефон всеки път, когато любимата ни марка изкара нов модел.

4. Спестявайте!

Преди да платите някоя от другите си сметки, трябва да си платите минимум 10% от дохода си. Тези пари не са част от месечния ви разходен бюджет.

Отидете в банката си и поискайте направо да отделят по 10% от парите, които влизат по сметката всеки месец, ако е възможно. След това поискайте това автоматично плащане от 10% да се прехвърил в друга сметка, която да не се използва за месечните ви разходи. 

5. Най-добрата инвестиция за бъдещето

... е образованието. С отделяните от вас от всяка заплата пари инвестирайте, за да ги умножите и да работят за вас в бъдеще. Повече пари за знания, придобити чрез курсове, уроци по чужди езици и др. може да доведе до повишаване на заплащането и респективно на повече заделени за по-лоши времена средства.