Как да пием по празниците без риск за здравето?

Как да пием по празниците без риск за здравето?

По време на празниците не трябва да смесваме алкохола с газирани напитки. Тази препоръка дава доц. д-р Людмила Нейкова-Василев, токсиколог от ВМА в интервю за Novini.bg по повод консумацията на алкохол и рисковете от това по време на коледните и новогодишните празници.

Лекарят посочва, че не трябва да се прибягва до консумацията само на листни мезета, а да се наблегне на млечни и месни такива. "Хубавото мезе води до по-бавно проникване на алкохола през кръвотока в организма, т.е. не настъпва рязко опиянение. Алкохолът се разтваря в мезето и затова по-бавно постъпва в човешкия кръвоток и по-бавно достига максимална концентрация“, обяснява тя.

Д-р Нейкова казва, че когато човек си позволява малко количество алкохол и контролира в каква доза да бъде, тогава не може по никакъв начин да бъде набеждаван, че злоупотребява. "Но, когато това нещо стане ежедневие, рискът да мине в следващата категория е много голям. Няма как еднозначно да се отговори на въпроса – при кой може да се прояви такава зависимост, както и няма значение какъв алкохол се консумира - лек или твърд. Хората не приемат, че от бира или вино може да се получат зависимости, но това не е така - реалността е коренно различна", коментира още докторката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.