Как да опазим природата или тайната е разкрита

Как да опазим природата или тайната е разкрита

Здравейте, приветстваме Вашата инициатива. Вчера разбрахме за нея и се надяваме, че дори и в последния час от обявения срок, есето на дъщеря ни ще ви развълнува. Прекрасно е, че вдъхновявате децата да се замислят върху важни теми. Желаем Ви успех в това, което правите и късмет в това, което не зависи от Вас! И по повод утрешния празник - нека всички да успяваме да съхраним по нещо от детето в себе си!

Природа. Използвайки тази дума дали се взираме в същината й. Според тълковния речник „ природа е целият обкръжаващ ни свят „. Най – общо казано цялата Вселена. Само че природата сме и ние хората. За да ни има нас, трябва да ги има и дърветата и планините и моретата. И ако ние нехаем за тях, това означава, че не ни е грижа и за нас самите. Всичко в природата е свързано и зависимо едно от друго – и Слънцето и Земята и водата и въздухът и планината... И когато човекът не отдава значение дори и на най-малкият участник в този живот, веригата се къса и ... Тогава ще загинат птичките, дърветата, тревичките... Тогава ще настъпи мрак, ще настъпи тишина, водата ще се превърне в тиня, а въздухът ще се изпълни с пепел. Няма да я има гората и реката...няма да ни има и нас.

А е толкова лесно и толкова просто. За да го има живота, за да ни има нас, нужно е само едно – да обичаме. Да обичаме и да се грижим. Нужно е само да усещаме росната трева под босите си крака. Да чуваме полъха на вятъра, да разперим ръце и да пожелаем да прегърнем безкрайното синьо море. Да усещаме ромоленето на поточето, шума на листата, аромата на цветята. Нужно е да чуем какво ни пеят птичките и жуженето на пчеличките. Да усещаме удара на всяка капка проливен дъжд, а след това нежният слънчев лъч върху лицето си. Трябва да виждаме, да чувстваме, да чуваме и да обичаме !

Обичам те, Слънце, ярко и топло!

Обичам те, море, синьо и безкрайно!

Обичам те, въздух, чист и насищащ!

Обичам те, пчеличке, жужаща и работлива!

Обичам те, соколе, летящ във висините!

Обичам росата и планината, снега и водата, простора и синевата!

Обичам Земята!

Ела, приятелю, подай ми ръка, нека отворим очи за красотата. Аз ще ти кажа тайната, как да опазим природата.

Ще опазим природата с грижа и любов. Ние можем и трябва да го направим!

  

31.05.2018г.

Миряна Тачева 12 години

6 клас 119 СУ

гр. София

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.