0

Д ълго чаканата криза от икономистите настъпва, но я причини зараза, която вече седмици ни държи затворени. Затворените хотели, ресторанти, заводи … водят до загуба на доходи. Без съмнение много хора ще загубят работата си. Какво е важно да направите през следващите дни, за да запазите парите си?

Дълго чаканата криза от икономистите настъпва, но я причини зараза, която вече седмици ни държи затворени. Затворените хотели, ресторанти, заводи … водят до загуба на доходи. Без съмнение много хора ще загубят работата си. Какво е важно да направите през следващите дни, за да запазите парите си?

Не се презапасявайте със стоки! Страхът, че стоките в магазините ще изчезнат отшумя за няколко дни. „Няма да има ориз скоро по магазините. Виж по стелажите го няма“ – репликата беше на възрастна жена на каса в магазин. На касата продавачката ми каза, че не могат да смогнат да изкарат от склада ориз и затова е останал най-скъпия на рафтовете.  Паниката не е добър съветник и няма как да пресметнете точно колко консерви или тоалетна хартия ще ви стигнат за шест месеца, нали? Презапасяването „изяжда“ парите ви в краткосрочен план. А сега е важно да имате спешен фонд в кеш за реакция при нужда.  Така че наистина нямате нужда от цялата храна, която бихте могли да си представите през следващите шест месеца.

Опитайте да плащате сметките и кредитите си навреме. Ще настъпи момент да взимеме решение какво да платите навреме и кое със закъснение. Една от първите мерки срещу кризата за потребителите беше удължаване на срока за плащане на  битовите сметки. По-голямата тежест за голяма част от домакинствата са вноските по кредитите. Временният мораториум по заемите на гражданите и фирмите, за който се разбра миналата седмица, се очаква да бъде обявен официално 1 април. Той вероятно ще е по инициатива на търговските банки, изчакайте до началото на следващата седмица и се свържете с управителя на клона, който ви обслужва.

Гражданите и фирмите ще могат да не плащат вноските си по кредитите през следващите няколко месеца, без да има последствия за тях като например наказателни лихви, лоша кредитна история или предсрочна изискуемост на заема. Сумите обаче няма да се опрощават, остават дължими и по-късно ще трябва да се внесат, вероятно чрез промени в погасителния план. Затова хората, които имат възможност, е по-добре да продължат да обслужват задълженията си. За да се случи мораториумът у нас, българските банкови власти очакват решение на Европейския банков орган по въпроса как трябва да се третират кредитите по време на мораториума. ЕБО вече се произнесе, че те няма да се считат автоматично за необслужвани, а ще се разглежда индивидуалната ситуация на кредитополучателя.

Забравете импулсите. Плановете за почивка също може да се забавят във времето. Ако досега нямате система на харчене е време да изградите финансови навици чрез план. Добър съвет дава експертът по лични финанси Кимбърли Палмър за бюджет 50-30-20. Основните 50 на сто от парите си отделяйте за ипотеки, други кредити и храна. 30% в добри времена са за ресторанти, пари за занимания на децата, хоби, лоши навици и др. Последните 20 на сто от бюджета са спестяванията за по-лоши дни. Сега е времето да забравите излишните разходи и схемата да стане 50 на 50.