Как 5G ще промени ежедневието ни

Как 5G ще промени ежедневието ни

От началото на месец юли на територията на страната ни започнаха да се провеждат тестове за внедряване на 5G мрежа, като А1 България постави първата 5G базова станция и проведе първия тест в страната с нея.

Месеци преди това из обществените среди вече се разпространяваше противоречива, а на някои места и напълно невярна, информация за това как сигналите от новата мрежа са опасни за здравето не само на хората, но и при животните.

Темата даде поле за труд на редица „специалисти”, но реални научни доказателства, че 5G влияе негативно върху хората или животните, няма. Радиовълните, които се излъчват за поддръжка на мрежата (до 3,5 GHz) са

далеч по-безопасни

от тези, които биха застрашили живота и здравето ни (над 100 GHz). Всъщност облъчването от радиопредавателите може да се сравни с това от всеки домашен рутер или честотен радиопредавател в близост до нас.

За сметка на това обаче ползите от изграждането на 5G мрежата са много. Всеки потребител ще изпита удобството на скоростта на мрежата - тя ще бъде 10 пъти по-висока от тази на 4G. Развлекателната индустрия ще има огромна полза от 5G мобилните мрежи. От една страна много компании инвестират в разработване на филмово съдържание, от друга – новата мрежа ще даде възможност за предаване на високоскоростното предаване на 4K и 8К видеоклипове с картина, която се доближава до реалността и с кристален звук. Мрежата от пето поколение ще направи възможно технологии като VR и AR да бъдат визуализирани с още по-висока разделителна способност и с по-висока скорост. Ще можем да гледаме събития на живо с безупречно качество, а HD телевизионните канали ще бъдат достъпни на мобилни устройства без прекъсвания.

Ниската латентност - една от най-важните характеристики на 5G технологията, е изключително важна за автономното шофиране, където е ценна всяка милисекунда, за да се избегнат инциденти и да се гарантира безопасността на пътниците.

Интернет на нещата (IoT) е друга широка област, която ще се възползва от внедряването на 5G мрежа. IoT ще свързва още по-бързо всички обекти, уреди, сензори, устройства и приложения, които имат достъп до интернет. От друга страна всички IoT приложения, които за да работят генерират огромен поток от данни, ще могат да ги трансферират с много по-бърза скорост и то от множество устройства или сензори.

5G изцяло ще промени и здравеопазването, и по-конкретно – развитието на телемедицината. Хората с хронични медицински заболявания ще могат да се възползват от интелигентни устройства и мониторинг в реално време от всяка точка на света. Лекарите ще имат възможност да се свързват с пациенти от всяко място по всяко време и да извършват прегледи дистанционно. Интелигентните медицински устройства непрекъснато ще могат да следят състоянието на пациента през интернет, а болниците и линейките ще могат да получават сигнали по време на критична ситуация, което ще позволи да се предприемат необходимите стъпки за ускоряване на диагностиката и лечението. Дистанционно ще могат да се извършват сложни интервенции и няма да се налага нито на пациентите, нито на лекарите да губят ценно време и средства за придвижване на големи разстояния.

Логистичната индустрия също може да използва интелигентната 5G технология на своя страна. Проследяване на стоки, управление на автопарка, централизирано управление на бази данни, планиране на персонала и проследяване и отчитане на доставките в реално време са някои от дейностите, които ще изпитат възможностите на мрежата.

Много от процесите в т. нар. „умни“ градове, като управление на трафика, незабавно актуализиране на състоянието на въздуха, интелигентно сметосъбиране, интелигентно улично осветление, управление на водните ресурси и много други, също ще бъдат облагодетелствани от 5G мрежата, защото тя ще ги оптимизира и ще даде възможност за развитие на нови услуги в полза на всеки потребител.

Въпреки че 5G мрежата ще има

повече капацитет

особеното при нея е, че ще бъде с по-малко покритие. Това означава, че всички подобрения в комуникацията ще бъдат по-осезаеми в гъсто населени райони или такива с по-висока концентрация на мобилен и интернет трафик.

За да може обаче 5G мрежата да се развие до своя максимум, е необходимо да има не само изградена инфраструктура. Необходими са достатъчно много потребителски устройства, които да поддържат новата мрежа.

Всички изброени предимства на 5G мрежата като скорост, качество на връзката, изпълнението на операции и увеличеното количество обменена информация, ще дадат нов импулс на развитието на индустрии и бизнеси и ще бъдат тласък на едно ново поколение комуникации. Възможността да управляваме дистанционно чрез телефоните си различни категории устройства - от автономни автомобили, през преносими компютри до техниката вкъщи, ще е не само възможно и по-лесно, но и неусетно ще революционизира ежедневието на всеки модерен човек.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.