0

П окрай Свети Валентин е бумът на предложенията за брак, което означава, че започва треската за търсене на перфектната сватбена рокля.

Покрай Свети Валентин е бумът на предложенията за брак, което означава, че започва треската за търсене на перфектната сватбена рокля.

За повода в София в началото на март за четвърти път врати ще отвори „Училище за булки“, където ще бъдат представени актуалните тенденции при роклите и аксесоарите. Специален гост на миналогодишното издание беше световноизвестинят американски дизайнер Тони Ментел, участник в риалити формата „Кажи „да” на роклята“. В това издание фитнес моделът Биляна Йотовска ще вкара бъдещите булки в топформа, а коафьорът Вили Боршукова ще ги съветва за прическите им. Организаторката на училището за булки Емилия Куркутиади издаде специално пред „Монитор“ с какви облекла и аксесоари трябва да се разходят до олтара булките тази година:

- Какви са водещите тенденции в булчинските рокли?

- Българските младоженки вече са в крак с булчинските модни тенденции. Трендът е подчинен на лекотата. Преобладават изчистени модели, изработени от микадо и естествена коприна. Дантелите са изцяло памучни, загатнати в долната част на полата и покрити с тюл. Кройките са тип „русалка”. През този сезон водещ е сексапилът, изразен чрез нежни дълбоки деколтета и гол гръб. Запазена е и класическата линия на роклите тип „принцеса”, които залагат на пищността с дантела в горната част и изчистена въздушна пола от сатен или лек тюл. Най-актуална за този сватбен сезон е етажираната кройка, която създава фееричен обем. През 2019-а дизайнерите пришиват ръчно скъпоценни и полускъпоценни камъни върху плата, придавайки им тайнствеността на геометрията или обаянието на флоралните мотиви. Най-разпространеният А-силует е по-затворен, дантелата е „татуирана”, а материите са по-нежни. Блясъкът се създава от хиляди минипайети, пришити към ръчно бродираните дантели.

- Освен традиционното бяло кои други цветове са актуални?

- Снежнобялата рокля е мит. Сякаш нейният сезон отмина. В последните една-две години забелязвам, че няма чисто бели рокли. Световно признатите дизайнери почти не предлагат такива. Тенденциите са да възприемаме визуално заобикалящата ни среда. А белите рокли не изглеждат добре нито на снимка, нито върху кожата на младоженката. Най-близо до бялото е цветът „слонова кост”. Той е и най-предпочитан. Фаворитите сред младоженките са топло бяло, цвят шампанско, бадем, пясък, цвят „цъфнала череша”.

- Булките със или без воал предпочитат да отидат към олтара?

- Тук изборът е оставен изцяло на свободата и въображението на бъдещата булка. Някои предпочитат да стигнат до олтара без воал, за други е задължителен. Красотата на воала пък се крие в неговата дължина.

- Какви са основните аксесоари, които търси бъдещата булка?

- Един от най-търсените аксесоари е жартиерът. Всички фиби и гребени, инкрустирани с камъни, цветя в косите, чанти и обувки са задължителни в цялостната визия на съвременната булка. Трендът са изчистените форми в аксесоарите, но пищността в косите компенсира отсъствието им.