0

И нсталацията „Корпус, или екзалтацията да бъдеш“ на световноизвестния визуален артист Антоан Д’Агата ще бъде изложена в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство на бул. „Черни връх“ 2 при музея „Земята и хората“. Откриването е в четвъртък, 20 юни, от 18.30 ч. в рамките на шестото издание на фестивала „ФотоФабрика“. На него ще присъства лично самият автор, който ще пристигне специално за събитието. Впечатляващите кадри на 57-годишния французин ще могат да се видят до 28 юли.

Инсталацията „Корпус, или екзалтацията да бъдеш“ на световноизвестния визуален артист Антоан Д’Агата ще бъде изложена в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство на бул. „Черни връх“ 2 при музея „Земята и хората“. Откриването е в четвъртък, 20 юни, от 18.30 ч. в рамките на шестото издание на фестивала „ФотоФабрика“. На него ще присъства лично самият автор, който ще пристигне специално за събитието. Впечатляващите кадри на 57-годишния французин ще могат да се видят до 28 юли.

Антоан Д’Агата е представител на една от най-престижните агенции за репортажна фотография в света – Magnum. С художествената си работа пък си спечелил име на задълбочен изследовател на най-тъмните кътчета на човешката душа и на всичко онова, което наричаме табу.

„Корпус“ е инсталация, съставена от звук, видео, текст и фотоизображения. Темите, които вълнуват Антоан Д’Агата, обикновено са определяни като табу: зависимости,

секс, лични обсебености, проституция...

Той често използва в работата си собствения си житейски опит: „Моята интимност е свързана толкова много с моята работа, а моята работа зависи толкова много от интимните ми преживявания. Всичко това е взаимносвързано“, казва той.

Авторът умее да провокира зрителя, като въвежда в подсъзнателното, в интимното, без страх и свян, с известна доза воайорство. Жестокият свят, изобразен на снимките на този виртуоз, провокира любопитството на човека, който никога няма да прекрачи границата на табуто. Защото всички обичаме да изживяваме екстремни и забранени неща поне в сънищата си с отворени очи или в крайностите на изкуството.

Антоан Д’Агата е роден на 19 ноември 1961 г. в Марсилия. Напуска Франция през 1983 г., пътува по целия свят и

в началото на 90-те се установява в Ню Йорк

Там се записва на курс към Международния център по фотография под ръководството на Лари Кларк и Нан Голдин. През това време стажува в редакторския отдел на Magnum. След завръщането си във Франция, за около четири години, не се занимава с фотография. Отдава се отново на професията през 1997 г. Само година по-късно издава първите си фотокниги: De Mala Muerte и Mala Noche. Почти веднага работите му започват да се продават от галерия Vu. През 2001 г., след публикуването на Hometown, печели френската награда за млади фотографи на името на Нисефор Ниепс. Следват още няколко фотокниги и три филма.

От 2008 г. е пълноправен член на агенция Magnum Photos, а през 2009 г. излиза документален филм за него, озаглавен „Камбоджанската стая: Ситуации с Антоан Д’Агата“.