Качват пчелите на колела, спасяват ги от пестициди

Добивите на мед намаляват наполовина

Качват пчелите на колела, спасяват ги от пестициди

Пашата най-плодородна в районите на Търговище, Велико Търново и Варна

Стопани спасяват пчелни семейства от пръсканията с пестициди, като ги местят със специализирани камиони и кранове, научи „Монитор“.

Средната смъртност на пчелните семейства през тази година е между 70-75 на сто, не липсват райони, където тя достига до 100%. Причината пък е комплексна - пръскания с нерегламентирани препарати.

Продължителното застудяване също оказва негативно влияние

над насекомите и според браншовици през тази година добивът на мед ще намалее наполовина. Високата смъртност при пчелите у нас се отразява на добивите на мед, които намаляват с 50 на сто през тази година.

Подвижното пчеларство, което представлява транспортиране на кошери до медоносна растителност се прави и с цел повишаване на добивите, не е добре развито у нас. Според председателя на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов подобен вид пчеларство крие сериозен риск от пренасяне на различни заболявания по пчелите, тъй като насекомите не притежават сертификат, който да удостоверява здравословното им състояние.

„Ако всички пчелари са регистрирани по Закона за пчеларството, водят си ветеринарните дейности и има контрол - няма да има болни пчели. За да се предадат болести, те трябва да са в непосредствена близост едни до други или да си разменят рамките на кошерите“, поясни Красен Стоев - представител на фирма в Търговище, специализирана в мобилното пчеларство. Той подчерта, че компанията разполага с професионален кран за преместването на кошерите, докато останалите пчелари го правят


на ръка или посредством малки платформи.


Сред най-честите дестинации, до които пътуват, са районите на Търговище, Варна, Велико Търново и други места, където се отглеждат лавандула и липа.

Председателят на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов също смята, че подвижното пчеларство няма почва у нас, но причината са законови неуредици. Освен това при преместването има опасност от кражба на пчелни семейства. Относно предаването на болести по пчелите браншовикът коментира, че е възможно да се разпространят заразни заболявания - акари и кърлежи по пчелите вече има в цялата страната, заради което трябва да се пръска целогодишно. Иванов обобщи и кое е най-сериозното препятствие пред сектора - увеличаващата се смъртност сред пчелите.

От бранша припомнят, че в част от другите страни от ЕС подвижното пчеларство се практикува доста, като фермерите, около чиито ниви се поставят кошерите, плащат на пчеларите за услугата, защото пчелите опрашват растенията.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.