Качват кандидат-шофьори гимназисти на симулатори
2

Качват кандидат-шофьори гимназисти на симулатори

Кандидат-шофьори, които се обучават в професионалните гимназии по автотранспорт, ще имат възможността да се качат на симулатори. Закупуването им може да бъде финансирано по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, заяви зам. - образователният министър Деница Сачева при демонстрация на тренажори в столичен мол.

„За следващата година планираме да разработим проекти, които са свързани с дегитализацията на професионалното образование. В рамките на проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ще бъде дадена възможност да се закупува модерна техника и апаратура в това число и подобни симулатори“, обясни Сачева. Почти 2500 гимназисти годишно изучават професии, които изискват и придобиването на шофьорска книжка.

16-17% от пътно транспортните произшествия в страната се случват на млади шофьори на възраст 18-24 години и най - честата причина за тях е недостатъчният опит на младежите, посочи зам. - образователният министър. Статистиката може да се промени с въвеждането на модерните тренажори „Симулаторът дава възможност кандидат - шофьорите да попаднат в среда, в която нормално не биха - трудни пътни условия и настилки, ситуации, в които да се вземат бързи решения.“, коментира Сачева.

Тренажори за обучение на кандидат-шофьорите са възприети повечето от 10 години в целия Европейски съюз, обясни Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Курсистите на школите в Германия, които ги използват пък имат 7% по - голяма успеваемост при изпита за шофьорска книжа. Те могат да прекарат до 4 часа на тренажорите преди да се качат в истинска кола. Благодарение на тях кандидат-шофьори, които са притеснени и имат проблеми с тръгването, още от самото начало могат да ги преодолеят със сухи тренировки на симулатора и да нямат проблеми, когато се качат на автомобила.

Симулаторите дават възможност за шофиране в условия, които не са налични по време на шофьорските курсове. „Има градове, които са на повече от 200 км от магистрали и курсистите в тях никога няма да имат възможност да проведат подготовка на тях. На симулатори те могат да видят как се влиза и излиза от магистрала, какво поведение трябва да имат шофьорите на нея“, коментира Богданов. Симулаторът дава възможност да научиш как се пали кола, къде да мигачите, а след това и как се прави завой, как се изпреварва, има включен и регулировчик. Моделът, който беше представен на демонстрацията, струва около 20 000 евро.

Зам.-кметът по транспорта в Столична община посочи, че трябва да използва колкото се може повече новите технологии за подобряване на пътната безопасност. „Това е добро средство хората да се обучават в контролирана и интерактивна среда.“, заяви той, след като изпробва сам тренажора. Барбалов припомни, че на скоро бяха поставени камери на бус лентите. Това обаче не било достатъчно и трябва да се търсят и други начини за подобряване на подготовката на водачите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.