Качват гимназисти на симулатори, учат ги да карат кола и трактор

Качват гимназисти на симулатори, учат ги да карат кола и трактор

Школата се оборудват по национална програма на МОН

Тренировъчни симулатори за обучение на водачи на МПС от категории "В" и "Ткт“ - за лек автомобил и трактор, ще бъдат закупени в няколко гимназии в страната, обясниха от МОН пред „Монитор“. Това ще се случи с финансиране по модул „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Модернизиране на материално-техническата база“ от националната програма „Модернизиране на системата на професионалното образование“.

Общо 35 от 76 кандидатствали гимназии ще получат средства, за да предложат по-добра практика на занаятите, за които обучават своите ученици. Те възлизат на 2 170 000, от които минимум 10% от стойността на проекта ще бъдат съфинансирани от бюджета на училището.

През тази година по програмата са финансирани дейности за закупуване на специализирано оборудване за учебни кабинети за професионална подготовка, оборудване на лаборатории и извършване на ремонтни дейности и модернизиране на кабинети и работилници и др. Сред одобрените проекти има за оборудване на лаборатория по електротехника, по мехатроника, по "Електрически машини и апарати", химична, аналитична и микробиологична лаборатория по професия "Биотехнолог", както и на съвременна зала за обучение по цифрово-програмни управления, кабинет по учебна практика по "Хибридни и електрически автомобили", кабинет за професионална подготовка – "Мостик", със сателитна телефонна комуникационна система, компютърна конфигурация с инсталирана товарна програма за ро-ро кораб за изчисляване и проверки на стабилитет на кораб.

Чрез програмата се финансира също закупуване модулен обект за преработка на мляко, трактори, селскостопанска и горска техника. Гимназиите ще могат да се оборудват и с нова алпийска и ски екипировка, ски работилница, както и да се сдобият с шевни машини, кабинет по рекламна и компютърна графика, за туристическа реклама, ателие по дизайн и др.

ПГ по селско стопанство и транспорт "Н. Й. Вапцаров" в Левски е едно от училищата, които ще получат средства за нова техника. Зам,-директорът инж. Костадин Костадинов сподели, че тя ще подпомогне училищата за работата им в полеви условия. Те печелят за втори път финансиране по националната програма. Преди 2 години закупуват нов модерен трактор, който позволява на учениците да се учат в близки до реалните работни условия. Тази година те ще могат да вземат и земеделска техника, която да бъде съвместима с трактора – сеч, култиватор, плуг. „Така учениците ще могат да минат през целия процес и ще се гарантира, че ще излязат готови за работа“, смята инж. Костадинов. Гимназията ще се сдобие и с нов учебен автомобил, който да е с добри екологични показатели и защита за пътниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.