Кацарова и Кеми сменили най-много имена
2

Кацарова и Кеми сменили най-много имена

Кичка Бодурова се казвала Красимира, Мая Нешкова - Детелина

Естрадните легенди Силвия Кацарова и Камелия Тодорова са сменили най-много имена по време на кариерите си, узна „Телеграф“.

„Аз съм момичето с четири имена“, сподели за първи път в биографичната си книга „Мой сън – съдба“ елзетката. „Навремето когато се роди бебе, събирали орисници - стари и мъдри жени. Всяка дава послание към Вселената и кодира на практика съдбата на това бебе. Една ме е кръстила Седае, което означава зов. Следващата ме е нарекла Силвер, така се обръщаше и майка ми към мен. В Консерваторията ми казвали Сънди, защото пеех песни на Арета Франклин и Тина Търнър, а Силвия станах при смяната на имената през Възродителния процес“, обяснява изпълнителката на „Големият кораб минава“ и „Топъл дъжд“.

Акцент

Когато бяга от България през 1983 г., Камелия Тодорова е записана в италианския си паспорт като Лилия Маранни. С българска група заминала за рецитал на фестивал в Солун, където я чакал мениджърът Майкъл Кунстман, с когото 6 месеца водили любовна кореспонденция чрез записи на касети. Малко след генералната репетиция тя го среща и той й казва, че няма да има друг добър момент, ако не заминат на мига. „Не ми беше лесно да взема решение. С нас бе американец, който се обади до хотела групата да не ме чака, тъй като съм решила да емигрирам. Заради американския му акцент първо са ме търсили в посолството на САЩ. Преди да тръгнем за Италия, трябваше да имам нов паспорт и идентичност. На остров Корфу изчаках да ми донесат документите. Оттам вече като италианка заминахме за Бриндизи. Бяхме преследвани от гръцки полицаи, но те не можеха да докажат, че аз съм българката, която търсят, защото нямаха моя снимка. А и на Корфу си промених прическата, цвета на косата и облеклото. На кораба имаше полиция през цялото време и аз прекарах в каютата. От Италия заминахме за няколко месеца в Кноке, Дания, тъй като бе удобно да се пътува до Англия с ферибота”, разказва Камелия. Преди Кунстман е имала още един брак и в един от филмите си е представена като Камелия Оливер – по фамилията на тогавашния си съпруг. „Първият ми бе едва на 21 години. Мъжът ми бе евреин. Сега е бизнесмен в Америка, поддържаме приятелство и до днес”, споделя певицата. На запад тя пробива като Кеми Тодороу, а когато се връща у нас след промените си връща старото българско име.

Скандал

В Германия Кичка Бодурова пробива като Кита Борова през 80-те, а десетилетие по-късно, когато се мести в Америка се подвизава като Кей Би. Почти никой от почитателите й обаче не знае, че първото име, с което я наричат всъщност, е Красимира. Почти веднага след раждането й обаче то е сменено след скандал с една от бабите. Бъдещата певица е наречена от родителите на баба си Кица, която трябвало да я отглежда. “Аз Красимира няма да гледам. Ако ще се казва така, си я гледайте вие”, изрепчила се наперената бабка. Семейството нямало друг избор, освен да прекръстят чедото си, тъй като в противен случай нямало кой да се грижи за отрочето им. Така майката и бащата на изпълнителката на хита “Майко Българийо” угодили на възрастната женица.

Сватба

Детелина е името, което майката на Мая Нешкова е планирала да й даде. Бъдещата музикална любимка на няколко поколения обаче дошла с името си и родителите променили решението си. Така изпълнителката на евъргрийна „Честит рожден ден“ на 1 май има двоен празник, тъй като тогава отбелязва и именния си ден. От края на 80-те звездата вече има и трети повод за почерпка тогава, тъй като на същата дата сключва граждански брак с големия ни композитор Кирил Икономов. Сватбата се превръща в супер изненада, тъй като музикалният тандем кани приятелите си на рожден ден, а на място разбират, че всъщност ще ги женят.

Господарка

Финалистката от „Гласът на България“, която се превърна в сензация с групата си „Керана и космонавтите“, всъщност се казва Юлия Йорданова. „Чух името Керана и много ми хареса. От майка ми разбрах, че така се е казвала моя прабаба. После баба ми ми разказа за нея. Не ми допада да излизам на сцена със собственото си име и всеки да може да ме извика с него на улицата. Смятам, че е лично. Никога не съм търсила известността и това, което идва покрай нея, и исках да намеря псевдоним, който да ми напомня откъде съм дошла и да ме кара да се чувствам силна. Избрах го, за да се самосъхраня. Керана е женският вариант на името Кирил, което означава „господар“. Тоест господарка. Защо да чакам да имам дете, за да го кръстя така? Ами ако е момче? В името Юлия има красота и лекота, но като чуеш Керана... Някак си си стои на мястото. Представям си един много силен човек, след когото бих тръгнала дори на война“, казва певицата.

Калена

Връзка с Космоса има вече и актрисата Елен Колева. Отскоро тя е отворила кабинет, където работи като терапевт и космоенергетик. За да започне на чисто в новата си професия, тя е решила да си даде и ново име – Елена Калевска. Елена всъщност е рожденото й име, но когато започва да пробива в родния шоубизнес, решава да махне последната буква, за да бъде по-запомнящо се. „Елен обаче е затворено, докато Елена е отворено“, обяснява звездата от „Шивачки“. Калевска идва от това, че вече е достатъчно калена в подмолните интриги в артистичния свят. „Обръгнала и надраснала съм първичните си желания да бъда в центъра на вниманието. Открих истинската си същност да се приема такава, каквато съм. С годините осъзнах, че изпълнявам някакви роли, за да се харесам на хората. Живяла съм чужди животи, дори в личния си живот, но изминах дълъг път, за да се осъзная“, изповяда актрисата. Тя обаче засега не е променяла имената си по лична карта.

Цар

Друга известна дама в светските среди пък носи името на българския цар Ивайло. Първоначално родителите на най-известния мъж в женски дрехи у нас Елза Парини мислели да го кръстят Радослав, но брат му бил впечатлен от историята на царя свинар, за когото учел по история и настоял пред родителите им братчето му, което после станало сестричка, да се казва Ивайло. Някъде в зората на демокрацията през далечната 1996 се ражда псевдонима Елза Парини, който произлизал от Лъвицата Елза, както оприличавали младия травестит приятелите, а фамилията Парини той си избрал чувайки я от познати италианци.


Министър-председател нарича Маричков

Рок легендата Кирил Маричков е кръстен от министър-председателя Никола Мушанов. Това разкрива самият той за първи път в биографичната си книга, която подготвя в момента. „Преплитам исторически неща със собствената си съдба. Казвам и неща, които са изживели други хора. Баща ни го криеше, за да си нямаме проблеми в училище, но малко се знае, а от тази книга ще се разбере, че на мен и сестра ми кръстник ни е Никола Мушанов. Министър-председател на България преди 9 септември, бил е известно време в Демократическата партия. Бащи ни, тъй като е юрист, беше успял да ни извади копия на кръщелни свидетелства, където не пишеше кой ни е кръстник. Ако пишеше, нямаше да вляза в университет. Отживяхме ги тези неща“, сподели ветеранът от „Щурците“.


Фолкът на съд за псевдоними

Някои от най-големите имена в попфолка отидоха на съд, за да впишат в личните си карти псевдонимите, с които са станали популярни. Преслава се отказа от рожденото си име Петя през 2018 г. подала молба до Софийския районен съд, че иска да си смени името, а в началото на лятото съдията се е произнесъл в нейна полза и е разрешил смяната. Покрай делото срещу гримьора Цецо Андреев стана ясно, че и Емилия Цветкова е сменила малкото си име с артистичния си псевдоним Емануела. На едно от заседанията тя бе извикана така, а не с рожденото си име. Джена пък беше първата пайнерка, която смени името си от акта за раждане – Десислава. По лична карта Азис се казва Васил Боянов Траянов, но преди няколко години добави псевдонима си в документите си, а малко известен факт е, че за първи път излиза на сцената като Крез.


Димана си остана Димитричка

Още преди десетилетие се заговори, че фолкпевицата Димана ще е първата в жанра, която официално ще смени личното си име с творческия псевдоним чрез съда. Пайнерката е кръстена Димитричка, на баба си Димитра. Като стартира кариерата си в музикалния гигант, дори бе обявен конкурс „Да измислим име на Димитричка“. След множество предложения като Джулия, Димитрия, Джени, самия инж. Митко Димитров решава да е Димана.

„Не харесвам истинското си име, затова взех решението да си го сменя. Старите хора казват, че човек както го кръстят, това се отразява върху живота му, но аз смятам че името Димана ми носи успех“, заяви тогава изпълнителката. Към днешна дата обаче тя заяви пред „Телеграф“, че отдавна се е отказала да сменя името си в съда. „Дори вече не си спомням, че съм искала да правя такова нещо. Научих, че ако името ти завършва на „ка“, това означава, че е на късмет. Затова реших, че няма смисъл да си прогонвам късмета със смяната на името в личните документи“, обясни Димана. С конкурс е избрано и името на още една пайнерка. Докато беше част от конкурентната музикална компания „Ара аудио видео“, Ваня Стоянова от ямболското село Бояново се подвизаваше като Ванеса. Тъй като то бе запазена марка на продуцентите, при преминаването в димитровградския гигант трябваше и ново име. Феновете й предложиха различни варианти, от които тя и Пайнера се спряха на Малката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.