Кацаров каза от кога ще влязат новите COVID мерки

Кацаров каза от кога ще влязат новите COVID мерки

Утре няма да влезе в сила нищо. Може да обявим нови допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията, които ще се обяват утре ще влязат в сила до няколко дни. Това обави пред Нова телевизия министърът на здравеопазването Стойчко Кацаров.

По отношение на това какви мерки ще бъдат наложени, той обясни, че не взима еднолично решение, а се доверява на експертите. По думите му те са по примера на  засегнатите страни. "Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат обсъдени. Посоката, която голяма част от Европа е избрала е използването на Зелен сертификат за присъствие на публични места”, обясни здравният министър. Той обясни още, че ковид вълната е премина малко по-рано в страните от Западна Европа. "На брифинга вчера показахме ситуацията в нашия район, за да се види, че ние не сме отделен случай. Смъртността е много висока, но ние бяхме на първо място в света по обща смъртност и преди COVID-19. Смъртността от COVID-19 следва броя на заразени лица с около 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, но ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем – лошото състояние на нашата здравна система”.

Здравният министър обясни, че ситуацията е много сериозно, но няма място за паника.По думите му здравната система е много добре организирана. "Към този момент медиците се справят много добре със ситуацията, но това не означава, че тя не е напрегната. Следи много добре развитието на ситуацията", каза още Кацаров. Той уточни, че продължават да се разкриват легла за COVID болни, за да посрещнат нуждите на пациентите. Той обясни и че здравните власти се опитват да вносат нов продукт за лечение на коронавирус, който не е разрешен за употреба в ЕС. По отношение на високата смъртност у наса, той обясни, че се дължи на няколко фактора - лошото състояние на здравната ни система, лошото й управление и нивото на ваксинация сред населението. "Ниският процент на ваксинация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население. Сравнена с предишните вълни у нас, смъртността е много по-ниска сега”, обясни д-р Кацаров. По думите му у нас са създадени много тежки негативни нагласи срещу ваксините. Според него това може много трудно да се промени. " През цялото време сме се придържали към това, че ваксинирането е доброволен акт. Тезата, че хората не са информирани не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с всички препарати. Балансът е много деликатен. От едната страна са препълнените болници, а от другата затворените бизнеси. Ако хората продължават да не се ваксинират цената, която ще платим са по-твърдите мерки”, каза здравният министър. Той добави, че ваксинацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

По отношение на контролната дейност, Кацаров заяви, че се ежедневно се извършват стотици проверки и призова гражданите да информира контролните органи за всеки случай.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.