Кацаров каза кога ще се разхлабват мерките

Кацаров каза кога ще се разхлабват мерките

„Може би трябва да заведем хората, които нарушават новите мерки, в едно COVID отделение, за да видят интубираните хора, които берат душа. Така ще разберат какво причиняват с неспазването на ограниченията". Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Според него

мерките са добре прецизирани и ако хората ги спазват, след няколко седмици броят на новозаразените ще намалее и може да отпаднат част от ограниченията. По думите му на десетина дни ще се прави оценка на мерките и епидемичната обстановка в страната.

Стойчо Кацаров заяви, че има контрол за изпълнение на мерките, доколкото може от страна на РЗИ, МВР и агенцията по храните. „Ако заведенията работят, няма да стане, ако хората се отнасят така към мерките и ако трябва да се преследваме, няма да стане. Трябва да има самоконтрол, ако не - няма да стане. То, нашето съзнание, не работи за нищо и за ваксинацията”, коментира министърът. Министърът напомни, че законът предвижда да се търси наказателна отговорност на тези, които не изпълняват мерките. „Законът дава такава възможност и наказание до 5 години затвор каза министърът. Той коментира и относно протестите на бизнеса.„Демонстрации имаше и преди въвеждането на ограниченията от 7 септември. Част от протестите вероятно имат друг характер. Актуализацията на бюджета е направена и има средства за засегнатите от мерките. Те ще получат парите си. Настоявам за това”, каза министърът.

Във връзка с въведените на 7 септември нови мерки Кацаров обясни, че въвеждането на мерките съвпадна случайно с празника 6 септември. В тази връзка той не очаква пик на заболелите заради почивните дни и тържествата около 6 септември. Той добави, че от ведомството са поели ангажимент, когато се въвеждат мерки, да има отсрочка за хората да се подготвят, а не да ги съобщават в последния момент. „По правило се опитваме да не действаме като при управлението на ГЕРБ - да се появят няколко души с черни костюми в 00.00 ч. и да обявят, че от утре сутрин се затварят заведения, забранява се движението между градовете и т.н.“, обясни министърът и добави, че заради това е изработен планът за действие при следваща COVID вълна - за да се предвижда какво ще се случи при нарастване на броя заразени.

От думите на министъра стана ясно, че като цяло учениците са извадени от ограниченията, тъй като целта на служебната власт е да не се стига както миналата година да работят кръчмите, а училищата не. От думите му стана ясно, че учебната година ще започне присъствено. Кацаров заяви, че доколкото знае, Министерството на образованието е отменило тържествата за първия учебен ден. „Ако все пак такива има, това създава допълнителен риск. Не искаме да стигаме до ситуация кръчмите да са отворени, а училищата - затворени. Затова в плана пише, че децата ще ходят максимално на училище. Оказа се, че дистанционното обучение има лоши резултати”, коментира той.

Той обясни, че планът за действие при нова COVID вълна е ръководство за поведение, а мерките се определят от заповеди. „Обсъждахме възможността мерките да са регионални, но експертите мислят, че не е удачно, тъй като

разпространението е сравнително натоварено в цялата страна.

По повод това, че е уловен без маска в парламента, Кацаров заяви, че е хванат. „Не е правилно. Не се оправдавам. Маските трябва да се носят”, каза той и подчерта, че е важно мерките да се спазват, а хората да носят маски. По думите му тези мерки не са абсолютни, но при липсата на ваксинация това е единственият начин да не се пълнят болниците. „Направихме всичко за противодействие на вълната. Дадохме предимство на възрастните, направихме организация, осигурили сме медикаменти, кислород, има организация в болниците. Леките случаи ще се лекуват у дома”, каза още Кацаров. Той добави, че засега има 50 COVID зони за лечение в страната, като през следващата седмица те ще станат над 100. Той поясни, че в тези зони лекарите ще преглеждат covid болни и могат да им предпишат лекарства за прием у дома. Той подчерта, че тези зони нямат общо с другия поток. По думите му така се разтоварват и общопрактикуващите лекари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.