Кабинетът задвижи закупуването на следващите 8 F-16

Кабинетът задвижи закупуването на следващите 8 F-16

Военното министерство подготвя Проект за инвестиционен разход за покупката на следващите 8 F-16 Block 70 от САЩ. Служебният ресорен министър Георги Панайотов вече е информирал Министерския съвет, че ще изпрати до САЩ писмо - заявка за подготовка на проектодоговор, стана ясно от отговор на министъра на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

Това е необвързващ документ и от него няма да се породят правни или финансови ангажименти за България, но ще бъде получена достоверна информация за цени, срокове и доставки. В период от 6-8 месеца САЩ ще ни представят проектодоговор с цени и срокове. Тогава офертата ще бъде внесена за одобрение от парламента.

Проектът задължително ще мине през Народното събрание, тъй като по закон военните разходи над 100 млн. лева се решават от депутатите.

Придвижването на сделката министър Панайотов обяснява с получена информация от представители на правителството на САЩ, че предстоят промени в конфигурацията на произвежданите самолети и така може да се окаже, че при поръчката на втората партида ще имаме бойни машини с различна конфигурация.

България вече закупи 8 машини от САЩ и "Локхийд Мартин" за над 2.1 млрд. лева, които бяха платени авансово. Според българския проект трябва да закупим още 8 машини, за да можем постепенно да се откажем от старите съветски МиГ-ове. Няма срокове, кога трябва да се случи това, но военното министерство не е спряло да движи проекта и по време на служебния кабинет.

Идеята е всички изтребители F-16 да са в една конфигурация, защото така се осигурява безопасност на полетите, увеличава се оперативната наличност на самолетите и намаляват средствата за поддръжка, тъй като няма да има необходимост от закупуване на резервни части и консумативи и за двете конфигурации.

В поредица официални срещи обаче представители на правителството на САЩ са уведомили българското военно министерство, че предстои промяна на конфигурацията на произвежданите самолети заради изисквания на нови клиенти, чиито самолети ще бъдат произведени след нашите.

Една от значимите разлики е промяната на системата за аварийно напускане на самолета. Така българските ВВС ще трябва да поддържат две различни катапултни системи , които имат различни процедури за използване, а това може да застраши безопасността на пилотите, обяснява служебният военен министър Георги Панайотов в отговора си.

Освен това при взимане на решението за закупуването на втория транш изтребители трябва да се има предвид и непрекъснатият процес на ескалация на цените, както и сроковете за подготовка на проекта.

През август миналата година тогавашния министър на отбрната Красимир Каракачанов бе изпратил пипсмо за информация за слдващите 8 изтребителя. Тогава бе поискана информация за наличности, срокове и цени, както за самолети, така и за трикоординатни радари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.