Кабинетът увеличи бройките за първокурсници в 4 направления

Кабинетът увеличи бройките за първокурсници в 4 направления

В четири професионални направления ще бъдат увеличени местата за първокурсници за учебна 2020-2021 г. Това реши Министерски съвет днес.

Бройките в направление „Енергетика“ се увеличават от 500 на 550, а тези в направление „Материали и материалознание“ стават 180 вместо 150. Утвърдените места в професионално направление „Химични технологии“ се увеличават от 350 на 420. Повече са и местата в направление „Здравни грижи"“ - от 1948 стават 2008.

Допълнителният брой по тези професионални направления е разпределен между всички висши училища, които провеждат обучение по тях, с изключение на тези по „Здравни грижи“. Те ще се отпуснат към Русенски университет "Ангел Кънчев" и Тракийския университет в Стара Загора.

Решението е взето след постъпили в Министерството на образованието и науката предложения на висши училища за регламентиране на допълнителни места по професионални направления, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението и предвид необходимостта от кадри в определени отрасли се взе решение за тази година да бъде увеличен максималният брой на приеманите студенти.

Промени има и при субсидирано от държавата обучение по специалността от регулираните професии „Право“. Утвърдените 905 места ще бъдат преразпределени и бройките за задочници ще бъдат повече. Бройките за редовна форма става 845 (вместо досегашните 850 места), а за задочните вече ще има 60 места.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.