С нови законови поправки: Партиите връщат надвзетите субсидии

С нови законови поправки: Партиите връщат надвзетите субсидии

Фиксират парите на 11 лв., икономията в бюджета ще е 18,6 млн.лв

Партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите държавни субсидии от 2016 година досега. Това предвижат поправки в Закона за политическите партии, които кабинетът е одобрил, съобщиха от пресцентъра на правителството.

По-късно през деня стана ясно, че поправките са внесени на подпис от финансовия министър Владислав Горанов и са одобрени неприсъствено от членовете на МС. Всъщност с промените се уточняват правилата за формиране и разпределяне на парите за действително получен глас, така че сумата да бъде фиксирана точно на 11 лева. В момента в закона е записано, че общите пари, предвидени в бюджета се разпределят пропорционално на получените действителни гласове от всички партии и коалиции. Точният размер на субсидията обаче се определя всяка година от бюджета. Това витиевато определение обаче позволява парите за действителните гласове, получени за формациите извън НС, да се разпределят сред останалите.

Именно поради тази причина преди седмица се оказа, че през 2018 г. всички партии в НС са взели с около 6,5 млн. лева повече и

вместо по 11 лева за спечелен глас, са им били изплатени по 13,20 лева.

Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева партиите и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лева. След като това стана ясно, миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали средствата са разпределяни законосъобразно, а финансовият министър Владислав Горанов на свой ред обясни, че това се дължи на пропуски в закона.

Сега с промените от кабинета диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година партиите получават субсидия за цяла календарна година или за по-кратък период. Също така се предвижда планираните по бюджет за съответната година разходи да бъдат прогнозни и индикативни. От МС обясняват, че общият размер на субсидиите за година ще бъде намален с 6,5 млн. лева, а за времето от 2016 до 2019 г. икономията в бюджета ще е 18,6 млн. лева.

Междувременно темата по-късно през деня днес коментираха премиерът Бойко Борисов и финансист номер 1 Владислав Горанов след обиколката им в Габровско.

„Така че, ако някой по закона е надзел повече, да ги върне веднага“,

каза премиерът. На свой ред Горанов обясни, че коригират закона, за да отговорят на обществените очаквания и на „това, което винаги е било справедливо". „Размерът, определен в годишния Закон за бюджета да се получава точно, а да няма преразпределение на гласовете от всички гласуващи от правоимащите партии. Предлагаме от 26 май 2016г., от както са последните промени в Закона за политическите партии, субсидията да бъде фиксирана, така че да е равна на 11 лв. и да няма съмнение как се определя", обясни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.