Край на извънредното положение, Темида отваря врати (ОБЗОР)

Кабинетът реши:

Край на извънредното положение, Темида отваря врати (ОБЗОР)

-    Остават здравните и социалните мерки

-    Отлагат матурите след 4-ти и 10-и клас най-рано за септември

-    Борисов: България ще участва със €100 000 за ваксина срещу COVID-19

Извънредното положение в държавата пада след 13 май, но голяма част от здравните и социалните мерки остават. В същото време Темида отваря врати, а процесуалните срокове, които бяха спрени заради кризата, ще започнат да текат отново след 13 май. Това реши кабинетът на извънредно заседание в понеделник, а решението на кабинета бе оповестено на брифинг от финансовия министър Владислав Горанов. На пресконференцията присъстваха още министрите Росен Желязков, Кирил Ананиев и Данаил Кирилов. Министрите бяха категорични, че правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение.

„Преминаваме към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот след пандемичната обстановка“, посочи още Горанов.

„Принципът е да се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот, социалните програми, ограниченията в стопанския оборот, някои норми, които дават възможност за по-плавно преминаване през епидемичната обстановка“, обясни още той.

Премиерът Бойко Борисов е изявил становище, че действащият закон за извънредното положение не бива да се променя, посочи правосъдният министър Данаил Кирилов. Някои от мерките ще продължат и до края на годината, други са до 30 септември, посочи още той. Кирилов обясни, че много ясно се разделя характеристиката на актовете, които се издават от министъра на здравеопазването - актовете с общо действие, както и тези, които се квалифицират като нормативни и административни актове. Предвидено е да има съответно обжалване, като Административният съд е длъжен

 в двумесечен срок да разгледа постъпилите жалби

 срещу отделните актове.

По думите на Горанов министрите са разгледали и приели Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, като в преходните и заключителните разпоредби ще има текстове, които ще променят и закона за извънредното положение. Министърът посочи, че ще се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на подкрепящите действията на властта партии, за да може законът да мине през пленарна зала до 13 май. Министърът на здравеопазването може да обяви извънредна епидемична обстановка, е друго от решението на кабинета.

„Ще има 3 основни промени в закона за здравето - в член 61 и член 63, които ще дават възможност някои от мерките да бъдат прилагани и след отмяната на извънредното положение“, посочи здравният министър Ананиев. Предвижда се министърът с наредба да определи условията и реда за изолацията на болните от заразни болести, на заразоносители, карантина на контактните и на лицата, които са влезли в страната от други държави. Дава се правомощие на министъра на здравеопазването да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и противоепидемичните мерки в страната или нейни региони с цел защита живота и здравето на българските граждани.

Предвижда се конкретните мерки да се определят с акт на здравния министър по предложение на главния държавен здравен инспектор или на директора на РЗИ.

По отношение измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение министърът насочи внимание към дебата, свързан с чл. 5 по отношение на налагането възможността или невъзможността да се налагат запори по отношение на вземания от кредитори.

След началото на учебната 2020-2021 година ще стане ясно справили ли са се учениците. Причината е, че през учебната 2019-2020 година в края на четвърти и десети клас не се провежда Национално външно оценяване по чл. 119, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование за установяване степента на постигане на компетентностите за съответния етап. Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците по решение на министъра на образованието и науката

може да се установи след началото на учебната 2020-2021 година

 Приемането на ученици от обединените училища в 11-и клас за тази учебна година се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети, от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование.

В същото време премиерът Бойко Борисов е обявил пред евролидерите, че страната ни ще участва със 100 000 евро в борбата срещу коронавируса за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19. Министър-председателят Бойко Борисов се включи чрез видеообръщение по време на организираната от Европейската комисия в понеделник онлайн дарителска видеоконференция за събирането на средства в помощ на разработката на ваксина и лечение срещу COVID-19, съобщиха от "Дондуков" 1.

"Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор", изтъкнал Борисов. От МС подчертават, че чрез тази активност ЕК и страните от G-20 демонстрират по-активна политическа и финансова подкрепа за справяне с разпространението и със социално-икономическите последици от коронавируса.

„Ние силно подкрепяме дейността на ООН и всички международни институции, които работят в момента. Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19“, казал пред международната конференция премиерът Борисов. Той отбелязал, че България приветства това, което в момента прави ЕК, и страната ни се включва със средства в размер на 100 000 евро за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19.

Министър-председателят поздравил всички еврокомисари, държавните и правителствените ръководители, които са работили активно и са се включили в инициативата, която ще подпомогне борбата с новия вирус. „Не на последно място смятам, че това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и, разбира се - обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, казал още българският премиер пред държавните и правителствените ръководители на ЕС и G-20.

ВМРО предлага: €6000 дотация за чартърните полети и 5%  за ресторанти и кетъринг

Намаляване на ставката на Данъка върху добавената стойност (ДДС) от 20 на 9 процентни пункта за ресторантски и кетъринг услуги в заведенията, хотелите и местата за настаняване предлага ВМРО. Промените в Закона за ДДС са внесени в НС от Искрен Веселинов и още няколко депутати. З

а периода до края на 2021 г. се предлага ставката на ДДС за тези услуги да бъде 5 на сто, за да може да се подпомогне браншът след кризата заради коронавируса. ВМРО предлага и законови поправки, според които Министерството на туризма трябва да предоставя на туроператорите, които извършват чартърни полети до България, държавна субсидия в размер на 6000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение.

Предлага се и улеснен режим за издаване на виза за краткосрочно пребиваване в България с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни, когато пътуването е с цел туризъм. Очаква се днес да има коалиционен съвет, на който да бъдат обсъдени предложенията.

Другият коалиционен партньор - НФСБ, вече внесе предложения за ваучери за почивки и други. Министърът на туризма Николина Ангелкова ни увери, че всички притеснения на бранша по отношение на новата заповед на министър Ананиев за заведенията ще му бъдат представени и се надяваме тя да бъде променена. Това съобщи по-рано вчера Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) след среща с министър Ангелкова. От Асоциацията настояват разстоянието между отделните маси да е 1 метър, а не 2,5 метра. В случай че това не е възможно и от здравното ведомство кажат, че отстоянието задължително трябва да е 2,5 метра, от БАЗ ще настояват да се даде възможност да се отвори и вътрешната част на заведенията.

По време на срещата си с министър Ангелкова от БАЗ са представили свои икономически мерки. Те са намаляване на ДДС за период от 12 месеца на 5%, удължаване на действието на мярката „60/40“ и след отварянето на заведенията, както и промяна в критериите за кандидатстване по нея.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.