Кабинетът разработва план за връщане на учениците от 5 до 8 клас в училище (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
2

Кабинетът разработва план за връщане на учениците от 5 до 8 клас в училище (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Янев: Изборите ще са честни и прозрачни 
  • Предлагат консервативен, но отворен бюджет на следващото НС 
  • Над 600 млн. са инвестициите у нас за последното полугодие

Служебният премиер Стефан Янев отговаря на въпроси от граждани във "Фейсбук" страницата на Министерски съвет в рубриката "Властта говори!Открито". Сред обсъжданите теми са предстоящите избори 2 в 1, както и мерките за справяне с коронавируса. 

Премиерът Стефан Янев увери, че организацията за предстоящите парламентарни и президентски избори ще осигури честен вот. Той обясни, че сигурността на всички машини и периферията - флашки и карти е висока и няма възможност за манипулация на гласовете. По негови думи "Електронно управление" и ЦИК са готови да публикуват серийните номера на съответните устройства и периферия, така че всеки гражданин да може да провери дали те отговарят на това, което е публикувано и съответно да види сам дали те са подменени. 

Цялото говорене за допълнителни машини е някакъв вид спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват'', посочи Янев. Според него в тази ситуация трябва да се погледне какъв е опитът при гласуването преди три месеца. По думите му тогава се е доказало, че машинния вот е надежден и спестява време при обработката на изборните резултати. 

По отношение на изборните нарушения, той увери, че МВР работи активно и публично по разкриването им. "Вътрешният министър е принципал на МВР, той координира властта. Неговото говорене за някои може да е прекалено остро, прекалено откровено или да бъде прието като говорене с компромати - дали това е така, нека да оценяват хората, но органите на МВР вършат своята работа с цялата отговорност на закона", заяви Янев. 

Служебният министър-председател отговори и на въпроси, свързани с мигрантския натиск. От неговите думи стана ясно, че в последния месец - месец и половина той е относително постоянен. Още от август се взимат необходиите мерки, около 350 военнослужещи се намират на границата с Турция и в момента има съвместна организация на МВР и МО, коментира Янев. Там се извършват практически действия по възстановяването на преградното съоръжение - подготовка и ремонт на подвеждащите пътища по посока на гранцицата. 

Премиерът коментира и ситуацията с тестването на ученици. Той заяви, че мерките дават резултат и вече броят на оздравелите от коронавирус за последното денонощие надхвърля този на новозаразените. "Това беше по-безопасният начин, който е щадящ и достатъчно сигурен, че нашите деца ще учат в една сигурна и предвидима среда", заяви Янев. Стана ясно, че вече има достатъчно тестове за всички области в страната и до края на деня ще бъдат разпределени. Така всички училища ще могат да започнат присъствено от понеделник - при школата, в които няма да има изборни секции или във вторник за останалите. Очакват се да пристигнат и още количества тестове до края на деня. 

"До понеделник, най-късно до вторник, ще имаме достатъчно тестове, които ще позволят да се направи план и за връщането на децата 5. до 8. клас. Надяваме се следващата седмица да бъдат включени и други деца в присъственото обучение", заяви още Стефан Янев и увери, че при значително подобряване на епидемиологичната обстановка, временните мерки ще отпаднат, а с тях включително и тестовете на ученици и зелените сертификати. 

По отношение на бюджета за 2020 година служебният премиер заяви, че при ситуация с липса на редовно правителство и парламент бюджетната процедура не е спазена в срок, но независимо от това кабинетът изготвя бюджетна рамка, чийто проект ще бъде внесен при сформирането на Народно събрание.

По думите му това, което служебният кабинет ще предложи, ще бъде достатъчно консервативно и отворено като възможност, така че партиите в парламента да могат да определят приоритетите по отношение на харченето на парите и баланса на бюджета. Той даде пример с приоритетите през последните няколко месеца от гледна точка на бюджета, които са икономически и социални, и предположи, че парламентът също би заложил най-вече на тях. 

Служебният кабинет ще предложи и реален бюджет за АПИ. ,,Практиката в предходните години е била такава, че в бюджета на Пътната агенция се е залагала сума, която далеч не е достатъчна за нуждите от пътни ремонти - около 400 млн. лв. Грубите сметки показват, че необходимите средства за пътното поддържане за една година е между 1,5-2 млрд. лева на годишна база'', посочи служебният премиер. Той заяви, че останалите пари, необходими за поддръжка и ремонт на пътната мрежа, са били раздавани чрез постановления на МС или от излишъка, което създава предпоставки за реализиране на корупционни практики. 

Янев разясни, че строителството на магистрала "Хемус" е ставало с авансово раздаване на пари, за да си купят фирмите материали и оборудване. Сега се проверява дали средствата в действителност са се изразходвали за тази цел. Строителството на аутобана е разделено на 9 лота, като първите три са завършени. По 4, 5 и 6 има незавършени процеси по проектирането и по законността на трасето, неотчуждени участъци, стана ясно от неговите думи. "Изнесеното за петия лот, където бяха намерени интересни практики за наливане на пари, които са изтеглени още същия ден, в който са преведени на фирми, вече е известно на обществото. Служебният кабинет си постави за цел да работи в рамките на закона и предприе действия за реално отчуждаване на земите по трасето на магистралата. "Хемус" е приоритет и строителството ще продължи, но трябва да се строи прозрачно и по законов начин, за да е ясно за какво отиват парите", категоричен бе Янев.

На въпрос относно справянето с корупцията, премиерът отговори, че това е борба, в която трябва да участват и гражданите. Той разкри, че има множество сигнали до прокуратурата, подадени от МС при забелязване на такива практики. Само от едно от ведомствата са подадени общо 60 сигнала. Работата на прокуратурата, а не на кабинетът обаче, е да се провери дали в действителност има престъпление.

По отношение на новите заеми, той разясни, че са част от държавния бюджет и са били одобрени от 44-ия парламент. "Не е нов дълг, а е предвидено по закон да бъде част от приходната част на държавния бюджет за 2022 г.", коментира Янев. 

"Имаме статистика в последните 6 месеца, че над 500 млн. лева са инвестициите в България с над 1500 нови работни места. И тези инвестиции са предимно извън столицата", каза още Янев.

Помощта за отопление беше увеличена на 523 лв. и вече е изплатена, обясни Янев в отговор на въпрос как кабинетът помага на хората в кризата. Миналата седмица бяха осигурени още 15 млн. лв. за еднократна помощ от 300 лв. за 50 000 семейства, добави той и допълни, че правителството отпуска помощ и на фирмите в размер на 110 лева на мегаватчас. До края на деня тези фирми трябва да получат помощта, добави той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.