Кабинетът промени правилника за работа на ТЕЛК

Кабинетът промени правилника за работа на ТЕЛК

Правителството прие промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. С направените изменения джипитата също ще имат право да работят в трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).

Освен общопрактикуващите лекари, които ще могат да бъдат затруднени на допълнителен договор, към комисиите ще могат да се включват и специалисти от доболнична помощ и от болниците. Премахва се изискването медиците в ТЕЛК да работят задължително на трудов договор и на пълен работен ден. Това, заедно с ниското заплащане беше основната причина, която доведе до дефицит на специалисти в структурата. С това се цели по-лесно сформиране на съставите на ТЕЛК и създаване на по-гъвкава работа на комисиите предвид възможността лекарите да осъществяват и други дейности освен медицинската експертиза.

Очаква се направените изменения да доведат и до намаляване на административната тежест за вече освидетелстваните лица – те няма да се налага да се явяват пред ТЕЛК и НЕЛК за извършване на клиничен преглед, когато медицинската документация обективизира здравословното състояние напълно. Сроковете за освидетелстване също ще бъдат по-кратки. Моделът на оценяване се опростява, като се премахва математическата формула на изчисление при множество увреждания. Лекарите вече ще дават проценти на неработоспособност само за основно, но не и за съпътстващи заболявания. До момента трайната неработоспособност се формираше на базата на всички съпътстващи диагнози. С промените се цели хората с увреждания да могат да разчитат на повишена прозрачност, обективност и яснота при извършването на медицинската оценка на степента на увреждането им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.