Кабинетът отпусна над 3 млн. лв. за 16 451 пътуващи учители

Кабинетът отпусна над 3 млн. лв. за 16 451 пътуващи учители

Кабинетът отпусна 3 051 861 лв. допълнителни трансфери по бюджетите на общините за възстановяване на транспортните разходи на 16 451 пътуващи учители, съобщиха от Министерския съвет.

Със сумата ще бъдат подпомогнати педагогически специалисти от 2 724 институции от 264 общини. Най-много са пътуващите учители от училища. Общо 13 045 педагози от 1 615 школа у нас не работят в населеното място, в което живеят. За тях ще бъде отделена сумата от 2 401 189 лв. В детските градини пътуващите педагогически специалисти пък са 3 270. Те са от 1 055 забавачки и за възстановяване на разходите им са предвидени 621 183 лв. 136 пък са пътуващите педагогически специалисти от 54 центъра за подкрепа за личностно развитие. Те ще бъдат подпомогнати с 29 489 лв.  Сумата за транспортни разходи се възстановява след подаване на документите – билетчета, фактури или касови бележки. Тя е различна за всеки педагог и се определя в зависимост от разстоянието, което изминават.

С 84 886 лв. пък ще се възстановяват разходите за наем на 58 педагогически специалисти. Учители от 45 институции в системата на предучилищното и училищното образование са сменили своя адрес, за да могат да преподават.

Цялата сума, която Министерският съвет одобри за възстановяване на транспортните и на разходите за наем на педагогическите специалисти от предучилищното и училищното образование, е 3 136 747 лв. Необходимите средства са изчислени на базата на получена информация от кметовете на общини, като са приспаднати неусвоените средства от предходни години. Допълнителните трансфери по бюджетите на общините за възстановяване на транспортните разходи или на разходите за наем на педагогическите специалисти няма да доведе до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства за тази цел са предвидени по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.