Кабинетът отпусна 5 млн. лв. за БТА, в замяна - повече безплатни новини

Кабинетът отпусна 5 млн. лв. за БТА, в замяна - повече безплатни новини

Със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 5 000 000 лв. по бюджета на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2021 г. за финансово обезпечаване на технически средства за безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп до информация чрез продукти на Българската телеграфна агенция съгласно Закона за Българската телеграфна агенция 

Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.
Законът предвижда в срок от една година Българската телеграфна агенция да започне да разпространява

свободно и безвъзмездно собствените си информационни продукти

с изключение на произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.
В същия срок Българската телеграфна агенция ще се превърне в площадка и център на информацията за публичните организации и дейности в услуга на всички медии и граждани на България.

С допълнителното финансиране Българската телеграфна агенция ще продължи да развива свободно достъпна информация от агенцията в текст, образ и звук.

Отварянето на свободен достъп до информационните продукти на Българската телеграфна агенция ще позволи на България

да разшири възможностите на агенцията

като продължи да я развива не само като национална, а и като

регионална информационна агенция

- източник на информация от Балканите за света, както и да поддържа висока информираност в България за нейните съседи.

Свободният достъп ще позволи Българската телеграфна агенция да продължи да се развива като мост към всички българи по света.
Допълнителните средства за техническо оборудване на Българската телеграфна агенция се налага въз основа на изготвен от „Информационно обслужване“ АД подробен технически доклад за текущото състояние на информационната и комуникационна инфраструктура с препоръки за подобряването й. Според доклада огромна част от най-важните параметри на тази инфраструктура и информационната сигурност на Българската телеграфна агенция са в критично или ниско състояние и се препоръчват инвестиции в софтуерни лицензи на сървърните системи и едновременно да се изградят изцяло нови мрежови системи, системи за сигурност на потребителите и приложни системи със защитни стени и балансьори на трафика след отварянето на свободния достъп на Българската телеграфна агенция, както и съответни дискови системи и системи за резервиране и възстановяване на данни и информация, като преди възложения от Българската телеграфна агенция одит на „Информационно обслужване" АД липсата или критичното състояние на тази инфраструктура не бяха оценени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.