Правителството отпусна допълнителни 126 335 лв. за стипендии и еднократно финансово подпомагане за надарени деца и ученици за постигнати спортни успехи.

По програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2019 година ще бъдат насочени 44 390 лв. От тях 36 965 лв. ще бъдат за възпитаници на училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата. С останалите 7 425 лева ще бъдат изплатени стипендии на от общинските училища, които са придобили право на стипендия през второто шестмесечие на настоящата година.

Кабинетът отпусна и 81 945 лв. за изплащане на стипендии на ученици от държавни спортни, общински и частни училища за постигнати спортни успехи през третото тримесечие на 2019 г.

Необходимите средства за изплащане на стипендиите са в рамките на разчетените за тази дейност, в централния бюджет средства за 2019 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Класните стаи със зони за отдих, забавачките - с лехи за моркови

В класните стаи на учениците от първи до четвърти клас ще бъдат обособени зони за отдих, в които малчуганите да отмарят от уроците и да играят. В забавачките пък ще бъдат отделени природни кътове с лехи, в които хлапетата да засаждат моркови, картофи и други зеленчуци, билки и цветя. Това става ясно от проекта на наредбата за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане.

Ще се покриват заплати, осигурителни вноски и транспортни разходи

Държавата плаща на работодатели да наемат безработни

Ще се покриват заплати, осигурителни вноски и транспортни разходи

Агенцията по заетостта приема заявки от работодатели, които желаят да получат финансова помощ при наемането на безработни. Това съобщиха от ведомството.

МОН ги праща да практикуват по европроект за 46 млн. лв.

44 000 студенти тръгват на платен стаж

МОН ги праща да практикуват по европроект за 46 млн. лв.

44 000 студенти ще получат възможността да практикуват в реална среда специалността, в която се обучават. Младежите ще могат да изкарат стаж в рамките на 240 астрономически часа за половин година, след който ще получат удостоверение и еднократна стипендия в размер на 600 лева.