Кабинетът отново разреши на ФнФ да участва в алтернативни инвестиционни фондове

Кабинетът отново разреши на ФнФ да участва в алтернативни инвестиционни фондове

Със свое решение правителството препотвърди съгласието си за участие на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД (Фонда на фондовете - ФнФ) в алтернативни инвестиционни фондове.

ФнФ има такова разрешение от юли 2019 г., дадено на основание на междувременно отменен нормативен акт. Въз основа на него Фондът на фондовете вече участва в три алтернативни инвестиционни фонда за прилагане на финансови инструменти.

Сегашното разрешение на Министерски съвет е съобразено с новия Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия. То е необходимо за осигуряване на навременното, ефективно и законосъобразно изпълнение на дяловите инструменти по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020.

Алтернативният инвестиционен фонд е търговско дружество, учредено съвместно от ФнФ като публичен инвеститор и частни инвеститори. Фондът се управлява от финансов посредник, избран чрез обществена поръчка. В съответствие с инвестиционната стратегия към финансовото споразумение между ФнФ и Управляващия орган на ОПИК 2014-2020 чрез алтернативни инвестиционни фондове се реализират пет инструмента за дялови и квази-дялови инвестиции. Общият публичен ресурс, заделен за тази цел, е приблизително 150 милиона евро.

Активни са три от тези финансови инструменти. За четвъртия в момента протичат последните формални стъпки за регистрация. Петият е в процес на възлагане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.