Кабинетът одобри позицията ни по дело на БЕХ срещу Еврокомисията

Кабинетът одобри позицията ни по дело на БЕХ срещу Еврокомисията

МС одобри позицията на Република България по дело Т-136/19 "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД срещу Европейската комисия пред Общия съд на Европейския съюз, съобщи пресслужбата на кабинета. Страната ни встъпва в делото след одобрение от Общия съд на Европейската комисия.

На 17 декември 2018 г. Европейската комисия прие забранително решение по делото Т-136/19 за нарушаване на чл. 102 от Договора за функциониране на Европейския съюз. "Български енергиен холдинг" ЕАД и дъщерните му дружества не приемат заключението на Ек, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар и считат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището винаги се е осъществявал в съответствие с действащите закони.

ако наказанието остане в сила, БЕХ и "Булгартрансгаз" ще имат проблем с изпълнението на задвижените вече проекти - "Балкански поток", интерконектора с Гърция и свързаният с тях газов хъб "Балкан".

На 1 март 2019 г. "Български eнергиен холдинг" ЕАД и дъщерните му дружества "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД, са подали жалба срещу решението на Европейската комисия пред Общия съд на Европейския съюз.

Цялата сага започна през 2011 г., когато "Овергаз" подаде жалба пред ЕК за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.