Кабинетът обмисля дали да обжалва решението за парк Пирин

Кабинетът обмисля дали да обжалва решението за парк Пирин

Правните стъпки ще бъдат консултирани с юристи, коментираха от МС

Правителството ще обмисля дали да обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС), засягащо плана за управление на парк Пирин, но тепърва ще се решава какви ще са следващите стъпки в тази насока. "След като тричленен състав на Върховния административен съд отмени промените в плана за управление на национален парк Пирин, приети от Министерски съвет на 29.12.2017 г., предстои юристите на МС дадат своето становище дали решението на ВАС да бъде обжалвано, след съвместно обсъждане с колегите си от МОСВ. Решението дали ще има обжалване, ще бъде взето в рамките на законово установения 14-дневен срок", гласи официалното съобщение от кабинета.

На свой ред вицепремиерът Валери Симеонов още веднага след като решението на ВАС беше публикувано, обясни, че то ще бъде обжалвано. За целта обаче трябва да има първо решение на МС.

С промяната на плана за управление беше дадена зелена светлина за строителството на нови ски писти и съоръжения от концесионера на ски зоната в Банско – “Юлен”. Промяната разрешаваше строителството в зоната за ски туризъм (т.нар. Буферна зона), в която до момента можеше да се извършват само реконструкции на съществуващите съоръжения и ски трасета. Досега това беше разрешено единствено в зоната за сгради и съоръжения. Така общата площ, на която могат да се строят ски писти и съоръжения, от 0.6% се увеличи на 7.5% от територията на парка.

Делото, по което в понеделник тричленен състав на ВАС взе решение да отмени промените в плана за управление, беше образувано по две жалби, внесени от представители на две екологични организации. В мотивите си съдът посочва, че за плановете, програмите и инвестиционните предложения, които са в обхвата на Закона за опазване на околната среда, се извършва чрез процедурата по екологична оценка и съответно чрез процедурата по оценка на въздействието върху околната среда. Според магистратите в решението за промяна на плана за управление на Пирин се предвижда изграждането на водохващания, изграждането и разширяването на ски писти, строителство на въжени линии и съпътстваща техническа инфраструктура, но в акта не е посочено, а и от страна на правителството не са представени доказателства, че водохващането например е за питейни нужди, което попада в изключенията на закона.

Евентуалната отмяна и от 5-членен състав на ВАС на плана за управление на парк „Пирин" поставя под въпрос изграждането на втори кабинков лифт в Банско и развитието на ски туризма в района.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.