Кабинетът дава допълнителни 10,8 млн.лева на НСИ за преброяването

Кабинетът дава допълнителни 10,8 млн.лева на НСИ за преброяването

Кабинетът отпусна допълнително 10,8 млн. лева на НСИ за ресурсно осигуряване преброяването, което трябва да се проведе през 2021 г, стана ясно от решение на властта от днешното правителствено заседание.

Така НСИ ще увеличи разходите си за персонал с 6, 118 млн. лева, за  издръжка с 3, 182 млн.лева, както и капиталовите си разходи с 1, 5 млн.лева.

Тази година трябва да бъде създаден подпомагащ център, подготовка, организация и провеждане на предварителен обход, райониране на територията на страната на преброителни участъци и контролни райони, създаване на областни и общински преброителни комисии, подбор и набиране на преброители и контрольори, провеждане на обучения, както и изпълнение на комуникационната стратегия преброяването.

То е най-мащабното статистическо изследване и се провежда на всеки десет години. Целта е да се осигури надеждна, изчерпателна и детайлизирана на териториално ниво информация за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци, както и да се опише сградният фонд в страната.

Наред с НСИ, кабинетът одобри допълнителни разходи и по бюджета на МВР. Средствата са в размер до 10 000 000 лв. и са свързани с издаването лични документи. Със сумата трябва да бъдат финансово обезпечени вече сключени договори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.