Кабел свърза Черна гора и Италия

Кабел свърза Черна гора и Италия

Подводен кабел, дълъг 433 километра, който свързва енергийните системи на Черна гора и Италия, вече е положен и до края на годината ще започне търговската му експлоатация

Черногорският министър на икономиката Драгица Секулич съобщи, че вече е изградена цялата инфраструктура за експлоатация на кабела и преди няколко дни е направен пробен пренос на електроенергия по кабела, който е преминал успешно.
Секулич каза, че подводният кабел с капацитет 1000 мегавата ще превърне Черна гора в енергиен възел на Западните Балкани, който ще свързва региона с пазара на Европейския съюз и същевременно ще укрепи преносната мрежа на Черна гора.
"Често повтарям, че кабелът между Черна гора и Италия е като автомагистрала в областта на енергетиката. Това означава, че всичко, което се произведе в Черна гора, ще има свой сигурен пазар извън нея и това ще носи печалба не само за държавните, но и за частните компании в Черна гора", каза Секулич.
Договорът за свързването на Черна гора и Италия с енергиен кабел бе подписан в средата на ноември 2010 г., а изпълнението на проекта бе поето от италианската компания Терна и Черногорската електропреносна система.
Общата стойност на проекта за подводния кабел е около един милиард евро, а Черна гора участва в него с около 100 милиона евро.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.