Журналистика за частна употреба
2

Журналистика за частна употреба

  • Видя се, че демократична медия със стари лъжци няма как да направиш
  • Крайно време е българската секция на „Свободна Европа“ да каже чий глас е – на обществото или на Иво Прокопиев

Да насърчава демократичните ценности и институции. Да предоставя честни и обективни новини. Да прави независима и неутрална журналистика. С тези три анонса в края на 2018 г. Радио „Свободна Европа“ обяви, че възстановява секцията си в България под формата на онлайн издание. Добре известното по света радио, изиграло ключова роля в демократичните процеси у нас в края на 80-те и началото на 90-те, получава именно затова милиони от американските данъкоплатци – да прокламира демократичните ценности. Така че наистина повярвахме, че възобновяването на дейността му ще подпомогне връщането на нормалността в публичната среда у нас, която вече години е замърсявана с манипулации и фалшиви новини, прикрити под паравана на уж журналистически материали. Е, видя се, че сме се излъгали. По света може да му се получава. В рестартирания му български вариант обаче категорично не. Причината е прозаична – ако в миналото със „Свободна Европа“ бяха свързани именити български дисиденти като Георги Марков например, в настоящето българската секция е съставена (почти) изцяло от хора, чиито биографии са свързани не с друг, а с човека, който вече десетилетия се опитва да сведе журналистиката до писане на материали по опорки, задавани им от мейла му. Подсъдимият разградски „бизнесмен“, прикриващ се под паравана на издател Иво Прокопиев.

Така, за близо година и половина съществуване, въпросната БГ секция на „Свободна Европа“ доказа само едно – демократична, прокламираща истината, медия със стари лъжци не можеш да направиш. Дори и с милиони от Конгреса на САЩ. Видя се още от прощъпулника на изданието, направен с интервю не с друг, а с човека, натрупал десетки милиони от монопол върху газовите доставки с покровителството на руски олигарси – Сашо Дончев. А вчера станахме свидетели на поредното доказателство за това.

В статия, озаглавена „Залпова атака: Журналистка стана мишена на медии на Пеевски, докато разследва даренията му“, сайтът напада медиите от издателската група на „Телеграф медиа“, с твърдения, че очерняли с клевети „журналистката от Стара Загора Венелина Попова“. Поводът е материал, публикуван в ежедневниците „Телеграф“ и „Монитор“ миналата седмица, основан на сигнали на лекари от цялата страна, че Попова им пречи да си вършат работата и ги залива с искания за достъп до обществена информация с една единствена цел – да разбере дали Делян Пеевски прави даренията, с които подпомага дейността на медиците в битката им с коронавируса, като физическо лице или чрез своя фирма.

Какви са клеветите, за които се говори в материала на „Свободна Европа“ не става ясно. Вероятно, защото всичко, което сме написали във въпросния материал, се основава на факти и доказателства. Както впрочем е с всяка статия, публикувана в медиите от издателската ни група. Не се споменава и изрично посоченият от нас факт, че ние, от „Телеграф медиа“ винаги ще защитаваме демократичното право на всеки да задава въпроси. При спазване обаче именно на демократичните правила – без да се упражнява тормоз върху хора, които по цели денонощия се борят за здравето на всички ни и да е ясно кой точно пита и с каква цел. Защото във въпросните писма Венелина Попова се е подписала като автор на никому неизвестен сайт, удобно спестявайки истината, че работи за „Дневник“, чийто издател е Иво Прокопиев. Едва ли е от внезапна амнезия.

И тъй като и от българската секция на „Свободна Европа“ явно си дават сметка, че със статията си престъпват всякакви демократични принципи и ценности, са се опитали да придадат имагинерна обективност на материала си, като посочват: „Свободна Европа изпрати въпроси до „Телеграф медиа“. До този момент реакция не е получена“.

Къде, господа и дами, изпратихте тези въпроси? Защото на нито един от посочените в изданията ни мейли не са получени такива. С пощенски гълъби да ги бяхте проводили, все щяха да стигнат до нас. Но всички знаем, че това няма да се случи, защото въпроси нито са писани, нито пращани. Нищо, че не само имейлите, а и телефонните ни координати са обществено достояние. Нужно е само да ги потърсите, но не ви отърва, защото е далеч по-лесно да излъжете. Както впрочем лъжат и други организации, чиято дейност се е превърнала в присъдружна на човека, от чиито редакции е излезнал българският екип на „Свободна Европа“. Като например „Репортери без граници“. Те може да твърдят, че базират класациите си на мнението на журналистите у нас, но не само никога не са се свързвали с когото и да било от „Телеграф медиа“, а бягат като дявол от тамян от десетките ни опити да се срещнем с тях. И покани да ни гостуват. Защото знаят, че въпросите ни са истински, за разлика от вашите.

И е крайно време да стане ясно чии точно интереси защитавате вие, т.нар. радетели на демокрацията в българската секция на „Свободна Европа“ - на обществото ни, което от години иска да се отърси от манипулациите, заливащи публичното му пространство, а хората, които ги дирижират да получат възмездие, или на Иво Прокопиев. Защото в сайта ви не се открива нито един обективен материал за престъпленията, за които е подсъдим. Защо ли?

В очакване на вашия отговор (макар да е съмнително, че ще получим такъв),

Люба Будакова, "Телеграф медиа"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.