Журналист с пета книга от поредицата „Запомнете Пловдив”

Журналист с пета книга от поредицата „Запомнете Пловдив”

Журналистът от Пловдив Евгений Тодоров представя най-новата си книга от поредицата „Запомнете Пловдив 5”, съобщиха от общината.

За изданието авторът признава, че вероятно е трябвало да я напише по-рано. Причината е, че петата книга съдържа спомени за Пловдив на хора, които са помнили града и хората от 30-те години на миналия век.

„Те знаеха истории, които май няма вече кой да разкаже. 90 % от тях не са между живите. Светла им памет. Това бяха хора, които обичаха Пловдив до последен дъх”, казва Тодоров. След което си припомня, че „някои от тях в последните дни на живота си изкатерваха стълбите до тавана, където се намираше студиото на Пловдивската телевизия, и оставяха спомените си пред камерите. Часът на предаването „Запомнете Пловдив“ изтичаше, а те искаха да разказват още и още. Знаеха, че повече няма да имат сили да изкачат стълбите”.

По думите на автора „спомените на хората са някой път като хайвера на рибите. Оставил си ги и вече можеш да си отидеш от този свят. Та няма как да прочетат тази книга повечето, които я написаха. И техните приятели, и много от зрителите, които допълваха, коригираха, спореха”.

Евгений Тодоров се надява всички, които помнят по-новото време, което също е описано, да намерят в книгата и частичка от своя живот. Надява се младите, които тепърва осъзнават интереса си към миналото на Пловдив, да стигнат до тази книга, за да открият там своите корени. Да открият имената на дедите си, да разберат къде е бил дюкянът или къщата им.

„Така аз попадам от време на време на по някой ред, написан от други автори за баща ми. И откривам неща, които не съм знаел, с които трябва да бъда горд и съм длъжен да ги разкажа на внуците си. Та това е книга, в която може да откриете неочаквано нещо от своя пловдивски ген, нещо неизвестно за къщите по родната ви улица, историята на самата улица, на махалата”, казва авторът.

В книгата му са събрани само спомените за центъра на града – от „Тримона“ до Джумаята: Главната, „Отец Паисий“ и пресечките. „Имам материал за още няколко книги – за останалите части на града и за хората, които са живели там. Дано да имам сили да свърша и тази работа. И след това да отплувам, като риба. По Марица, разбира се…“, са думите на Евгений Тодоров.

Премиерата на най-новата книга от поредицата „Запомнете Пловдив 5“ на Евгений Тодоров е на 8 февруари 2019 г., петък, от 18:00 ч. в Културен център Тракарт.

Подготовката на изданието се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ от „Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата“, част от Календара на културните събития на Община Пловдив.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.