Журналист, хореограф, режисьор и фолклорист с орден

Журналист, хореограф, режисьор и фолклорист с орден "Св.Св. Кирил и Методий"

Журналист, хореограф, режисьор и фолклорист бяха предложени от МС за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента.

Така кабинетът предлага на Румен Радев да издаде указ за награждаването с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - първа степен на Симеон Идакиев за особено големите му заслуги към развитието на българската култура. Идакиев е известен журналист и пътешественик, леководолаз и ветроходец. Продуцент и водещ на популярното географското предаване „Атлас“ на БНТ. Автор е на над 400 филма . Филмите му са в резултат на направените обиколки в над 120 държави на всички континенти. Автор е и на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги. Симеон Идакиев е член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, Българското географско дружество. През 2014 година е приет за член и на Кралското географско дружество на Великобритания.

Методи Илиев e предложен за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - втора степен.Професионалният път на Методи Илиев е свързан основно като сценарист и хореограф на различни танцови спектакли. Организатор, сценарист и режисьор е на 16 издания на Международния етнофест под мотото „Всички заедно можем повече“, провеждан без прекъсване от 2002 до 2018 г. Илиев работи основно в областта на симбиозата на танцовата култура на различните етноси и региони. Председател е на Сдружение „Културен център за социална демокрация и защита правата на човека“ и член на Националния и Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, както и на Комисията по култура и медии на Националния съвет. Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен на Методи Илиев е израз на висока чест и уважение и признание за приноса му в работата по културната интеграция на ромите в България.

Мая Вапцарова е предложена за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие. Мая Вапцарова е кинорежисьор, поет, есеист, преводач, както и личност с категорична, ясна и ярка гражданска позиция. Тази позиция прозира в цялото й творчество и я позиционира като ярък общественик със значимо присъствие и принос в българската култура. Автор е на 118 документални филми и 3 игрални, автор на 10 книги, 102 статии, както и на Стратегията „Бенелюкс на Балканите”. През годините последователно е била художествен ръководител на „Българско видео”, режисьор и драматург в Студио за научни и документални филми и Студио за игрални филми „Бояна”, Следващите години е президент и главен редактор на в. „Македония днес”, издател на в. „Вяра”, председател на Фондация „Вапцарова вяра”, член и председател на СЕМ, както и член на Медийната комисия към Парламента на Европа - Страсбург.

Елена Кутева е предложена за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура и за популяризирането на българския фолклор. Професионалният й път преминава изцяло в сферата на българския фолклор и неговото изучаване и популяризиране. Под нейно ръководство се обучават и десетки дипломанти и докторанти по теория на музиката. Научните трудове на проф. Елена Кутева включват десетки статии, студии и монография в областта на музикалната теория (музикалнотеоретична проблематика в музиката на XX в., фолклора, стари монодийни професионални култури, в областта на музикалнотеоретичната терминология и др.). Автор е на аранжиментите на множество народни песни. От 1994 г. Проф. Елена Кутева става директор на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.