0

С ветовните шампионки по фолклор от дует „Жу Те“ подготвят нови изненади за своите почитатели.

Световните шампионки по фолклор от дует „Жу Те“ подготвят нови изненади за своите почитатели.

Живка Миладинова и Теодора Катончева, които спечелиха World folk 2021 в категория „Автентичен фолклор“, записват новата си песен, а също така се ориентират и към модерния фолклор.

Авторско

Момичетата имат идеята и да направят свои авторски изпълнения.

„Има записана нова песен с един невероятен аранжимент на Валери Димчев – уникален музикант и преподавател в университета в Благоевград. При него записахме една много стара песен, която отдавна не е пята и никога не е записвана. Казва се „Яз не ле ти рекох, моме“ и е на над 100 години. Вече работим по заснемането на нейния клип в Банско. Ще снимаме и в село Коларово, Петричко, с едни прекрасни танцьори –млади хора, усмихнати и лъчезарни, много зареждащи и емоционални, отворени към хубавите неща. Мисля, че ще се получи нещо красиво, просто ни трябва още малко време. Текстът също е много интересен. Много мелодична и хубава песен. Отделно в аранжимента са съчетани много инструменти – тъпан, гайда, кавал, тамбура. И всичко е изсвирено на живо и няма намесата на синтезатор“, споделя родената и израснала в Разлог Теодора.

Коне

Покрай заснемането на клипа за песента се получава любопитна ситуация. В част от снимките двете трябва да се качат на коне, но Живка не е готова за предизвикателството. Това принуждава човек от конната база край Банско буквално да я хвърли върху животното. Певицата признава, че на кадрите си личи страхът й, но въпреки всичко тази част от клипа се получава перфектно. В крайна сметка всичко завършва с много смях, а „Жу Те“ разкриват с колко положителни емоции са заредени от всичките хора, които са им помогнали.

„Покрай тази песен намерихме много нови приятели. Всеки иска да даде нещо от себе си, за да се получи крайният резултат. И си казваш: Ей, в България наистина могат да се случват нещата. Има смисъл да го правим. Очаквахме да бъде борба, питане, молене, а се оказа съвсем различно. Това ни донесе толкова хубави емоции. Така се получи, че под една или друга форма всеки помага на всеки. Събраха се много хубави и добронамерени хора. Ето сега едно момче - Илия Левков, и една прекрасна жена от Разлог – Сашка Серафимова, ни подариха свои текстове и в момента работим да направим авторски фолклорни песни. Тя ни даде и музика към въпросната песен. Ние трябва да направим само аранжимента. Просто ни ги подари, иска ние да ги изпеем. Толкова много хора застават до нас и казват: Хайде, дайте да го направим заедно. Не аз по-напред, а ти по-назад, а всички заедно. На мен това ми харесва, това ме държи“, казва Живка, която е родом от Якоруда.

Братята

Народните певици подготвят и нов проект заедно с братята Иван и Ангел Петкови от dj 89. Идеята им е да правят български фолклор в модерен стил. Те са вдъхновени от една от най-популярните песни на Петкови „Народ“, която има милиони гледания. А албумът им „Балкан Трап“ има 8 млн. гледания по цял свят. Братята взимат народна песен, след което вкарват различни инструменти, но се съобразяват с фолклорната област, от която е песента. И естествено, се включва народен вокал.

„Имаме с тях записана песен, която е в етап да се довърши. Сигурни сме, че те ще направят нещо уникално. Иван е композитор и продуцент, а Ангел е продуцент и ходи по участия на живо, на които представят нещата, които правят двамата заедно. Те експериментират, но изпипват изключително много нещата и това ни грабна, за да работим с тях. Това е голямо вълнение за нас, защото е нещо, което досега не сме правили. Ние сме ориентирани главно към автентичния фолклор. И сега силно излизаме от зоната ни на комфорт. Смятаме, че ще се получи наистина нещо интересно. Това е начинът фолклорът да достигне до по-младите хора. Ние избрахме песен от област, която те нямат. Дадохме им една уникална пиринска песен – „Мое бело лице“, която е много мелодична и красива. Отделно избрахме една средногорска песен, която е от село Огняново, община Елин Пелин - „Драгана и славей“. Там също има много интересен набор от инструменти. Тя е с типичния за Средна гора размер 11/16, с който е копаницата. За тях също ще е много интересно и предизвикателно, защото една такава неравноделна песен трябва да я вкараш в някакъв трап. Но ние сме амбициозни, гледаме в една посока с тях и смятаме, че това ще бъде наистина красиво“, добавят чаровните изпълнителки от Пиринския край.

Две в едно

Живка и Теодора са заедно от 2008 г., когато започват да изучават музикална педагогика в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Името на дуета идва от първите букви на имената им. Запознават се на кандидатстудентските изпити и признават, че веднага са усетили химията помежду си.

„Още тогава решихме да направим този дует. В момента, в който запяхме, видяхме, че гласовете ни толкова много се сливат. Това е нещо, което рядко се случва. Не очаквахме, че ще бъдем толкова идентични като гласове. Пеем в едни тоналности. И двете сме сопрано, а и нашите тембъри си приличат много. Точно затова не разбират кога се сменяваме. Дори учителят ни по музика в университета ни питаше: „Сега коя от вас двете пее“, а той е до нас на пианото“, споделя Теодора и допълва, че никога не са пели на плейбек, защото емоцията на хората, които ги слушат, идва от живото изпълнение.

Това им остава и до днес. Когато едната от тях е болна или има някакъв проблем, стиска ръката на другата, защото винаги се държат за ръце по време на изпълнение, и веднага си разменят гласовете на сцената. Никой не разбира, че са се разменили, защото гласовете им са много близки и много добре се сливат. Така, когато има нужда, си помагат по този начин.

Заедно

Когато не са на сцената, „Жу Те“ отново са заедно в професията си. Двете са учителки в една и съща детска градина в Нови Искър. Казват, че малките много харесват да танцуват и да пеят.

„Те не са обременени. Нямат задръжки. Важно за тях е да се забавляват, няма значение коя детска песен ще им изпеем. Знаете, че за малките деца е трудно да се ориентират с ляво и дясно. Но когато това става с песен за ляво и дясно, бързо запомнят. Защото е под формата на игра с движение“, обясняват момичетата. В свободното си време обичат да пътуват, като най-добре си почиват, когато са само двете. Любимата им дестинация, естествено, е Пирин планина, където Теодора обожава да събира билки, горски плодове и гъби.

Музиката им вече е

достъпна навсякъде


Песните на дует „Жу Те“ са вече достъпни по цял свят.

Това става благодарение на известна платформа Ethnocloud. Там има огромна аудитория и музиканти от цял свят с всякакви стилове. Идеята е хора от всяка една точка на земното кълбо да изтеглят и да слушат желаните от тях изпълнители срещу съответното заплащане. Има и български музиканти, като Невена Цонева, Валери Димчев, като композитор, а също така други артисти. Любопитното е, че българките са поканени в платформата лично от един от директорите - канадеца Ал Марконе, който е впечатлен, след като е гледал техни изпълнения в Youtube.

„Там са и продуценти, които може да те забележат и да те поканят на участие. Има също спонсори и организатори на международни фестивали. Всеки може да влезе в сайта, да разгледа и да тегли музика срещу заплащане. Имат огромна аудитория и чрез нея ние реално имаме достъп до целия свят. За момента там има само една наша песен „Ой, соколе“, защото тя е с клип. Когато стане готова, ще пуснем там и новата ни песен. Но най-важното за нас е, че този сайт може да ни рекламира срещу съответното заплащане на един огромен пазар“, разкриват изпълнителките.