Жребият за номерата в бюлетините - на 2 март, излъчват го онлайн (ОБНОВЕНА)

Жребият за номерата в бюлетините - на 2 март, излъчват го онлайн (ОБНОВЕНА)

Всеки с изтекла лична карта след 13 март с право на вот

Жребият за номерата на партиите и коалициите в бюлетините за вота ще се проведе на 2 март. Това реши на свое заседание Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заради противоепидемичните мерки обаче ще се ограничи кръгът от хора, които да присъстват на смия жребий. За целта всяка партия ще има право на един представител, а коалициите - по двама. Няма да могат да присъстват регистрирани кандидати от листите, както бе досега. Ограничения има и за медиите. Право да излъчват от мястото ще имат от БНТ и БНР, като за останалите медии самият жребий ще се излъчва онлайн чрез стрийминг.

Самата процедура ще се проведе от 16.00 часа във фоайето на Партийния дом откъм Ларгото, където е официалният вход за новата пленарна зала. Причината - там е значително по-широко и може да се спазват дистанцията от 1,5 метра между присъстващите. За целта от ЦИК ще пишат писмо до НС и НСО, за да се осигури достъп до фоайето.

След това от 17.00 часа пък ще проведе и жребият за участията на кандидатите и партиите в предаванията на БНТ и БНР.  ЦИК прие и самите правила за това, като записа, че не се допуска нелоялно съревнования  в останалите рубрики на двете обществени медии. Няма да се допуска търговски реклама с политически внушения по време на предизборните предавания, както не може да има анонимни материали.

ЦИК отложи разискването относно указанията към секциите за нанасяне на преференциите в протоколите.

Иначе преди ден комисията прие решение с други указания към СИК относно вота на избирателите с изтекли лични документи. Там изрично са записали, че при извънредна епидемична обстановка, гражданите, чиито лични карти и паспорти са изтекли след 13 март 2020 година, имат право да пуснат бюлетина. От ЦИК посочват, че секциите няма да изискват удостоверение, че е в ход процедура по издаване на нови лични документи.

Междувременно от доставчика на машините за вота - "Сиела Норма" искаха съдействие от ЦИК за изкарването на визи от икономическото ведомство за 4-ма чужденци, които трябва да пребивават у нас до 31 август. Това предизвика спор в комисията от това какво ще правят тези експерти до 31 август, след като вота е на 4 април и как точно ще помагат в одита, след като той се извършва от три държавни институции. В крайна сметка  ЦИК ще прати писмо до "Сиела Норма", в което им препоръчва директно да пишат на икономическото ведомство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.