Йотова: Инициативният комитет е мини модел за обединението на нацията

Йотова: Инициативният комитет е мини модел за обединението на нацията

Вицепрезидентът: С Радев не се чувстваме безалтернативни

Инициативният комитет е мини модел за обединението на нацията. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова, след като взе участие в проект на „Прозрачност без граници“ за насърчаване на почтеността в бизнеса, цитирана от "Фокус".

Според Йотова пъстротата на Инициативния комитет, който издига кандидатурата ѝ с президента Румен Радев за втори мандат е мини модел за обединението на нацията. „Това са хора, които са се доказали в своите професии. Хора, които са честни и много отговорни“, допълни тя.

На въпрос възможно ли е с президента Радев да спечелят изборите на първи тур, Йотова отговори: „Много е рано да се говори за това. Предстои ни кампания, в която ще очакваме активно. Очакваме сблъсък на идеи за това, което трябва да стане в България, за националните приоритети, за повече солидарност и повече здравина на обществото ни. Няма как да просперираме, ако продължаваме да гледаме на парче и да се мразим“.

„Обединение е сериозна дума и ангажимент – ние ще работим в тази посока, обещаваме. Ще търсим контакти и разговори с българските граждани тук и извън страната, за да определим националните приоритети. Обединението не понятие по принцип, то има своите конкретни измерения. Ще търсим подкрепата на българските граждани и на политическите партии“, каза още тя.

"България ще има сериозни проблеми, ако ЕС обвърже върховенството на закона и корупцията с отпускането средства",каза още тя. "Като държава в ЕС имаме може би най-много институции, които са призвани да се борят с корупцията. Направих опит да преброя всички, стигнах до 40, но съм сигурна, че има и още. Някак си всичко това е обратно пропорционално на ставащата в страната. Тези форуми са много важни, защото показват практически стъпки, а не просто да говорим теоретично за корупция“, посочи Йотова.

По-късно пред БТВ Йотова обясни, че  опитите да се вбива клин между нас с Радев и БСП са обречени на неуспех. „Познавам добре устава на БСП. Има процедури, които трябва да бъдат минати. Преди всичко аз съм изключително благодарна на българските социалисти, на хора с ляво мислене. Тази подкрепа се заявява ежедневно и най-вече снощи”, добави Йотова. По думите й цялото това търсене на конфронтация се прави умишлено.

Във връзка с предизвикателството, което президентът Радев хвърли в понеделник към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, призовавайки го да се кандидатира за президент, Йотова заяви, че ако тя лично трябва да решава в такава ситуация, може би е редно председателят на една партия да излъчи себе си и да поеме цялата отговорност. „Така направи Първанов през 2001 г. в една далеч не по-лека ситуация”, припомни тя. Вицепрезидентът каза още, че с Радев не се чувстват безалтернативни. „Не подценяваме никой. Уважавам всеки, който се е нагърбил с това да се кандидатура, това означава отговорност”, добави тя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.