Йорданка Ананиева: Оборудваме класните стаи на първолаците с таблети и пуфове

Йорданка Ананиева: Оборудваме класните стаи на първолаците с таблети и пуфове

Училище и бизнес трябва да бъдат в непрекъсната работеща връзка, смята зам.-кметът с ресор образование и култура в Бургас

Морската гимназия може да загуби лиценза си, ако не обновим кабинетите й, каза в интервю за "Монитор" зам.-кметът с ресор образование и култура в Бургас. 

 

- Г-жо Ананиева, наесен бургаските първолаци ще влязат в нови и модерни класни стаи. Как ще бъде обновена материалната база? 

- Амбициите ни са свързани с няколко направления, първото от които е обновяване на материалната база. Искаме да направим еднакви класните стаи във всички училища независимо къде се намират те – в центъра, покрайнините или в някое от околните селища, за да могат всички първокласници да имат равни условия за обучение. По проект „Първокласно начало“ ще оборудваме над 100 класни стаи с антибактериални настилки, ново LED осветление, интерактивни дъски. Ще закупим и нова мебелировка със самостоятелни чинове, което ще даде възможност за промени в средата, да се оформят групи от по 4 или 6 стола. Ще се промени и стандартът за общуване в класната стая и за децата ще бъде направен и кът за отдих с меки пуфове, на които да сядат. Те по цял ден са на училище и е хубаво да има място, на което да поиграят, да сменят позата, да се почувстват като у дома си. Няма да осигурим единствено шкафчета, защото такива имаме от миналата учебна година по една от програмите на МОН. Всичко останало ще бъде обновено.

По този начин няма да има училища, които да са с по-добра материална база от други. Досега някои деца започваха в по-нова материална база. Сега тази година всички първолаци ще учат в еднакво подредена класна стая, която ще им дава възможност за равен старт в науката.


- Изглежда, че бъдещите стаи ще бъдат съобразени със стандарта за физическата среда в училище.

- Да, всичко е съобразено с новата наредба. Затова и сме избрали единичните чинове, кътовете за отдих. Имаме и други идеи за шкафчета, които ще бъдат реализирани с помощта на родителите през септември. За нас е важно децата да имат всичко необходимо в класната стая и да могат да я подредят спрямо урока, който вземат. „Първокласно начало“ не засяга само материалната база, ще бъдат въведени и нови технологии.


- Какви ще бъдат те, как ще улеснят процеса на обучение?

- Всички стаи ще имат интерактивни дъски освен белите, а децата ще разполагат с индивидуални таблети, така че да могат да правят сами това, което виждат на екрана. Успоредно с това колеги от университета „Проф. Асен Златаров“ разработват специални интерактивни уроци, които да са част от тази платформа, тъй като интерактивната дъска не е достатъчна да се направи добър урок. Ние проведохме и обучения на всички учители, които ще поемат първи клас, наесен предстоят още. Така колегите ще могат да разполагат с нови и модерни техники за работа с учениците, които да прилагат на интерактивното съдържание, което ще инсталираме. Те се научиха как да използват нови методи на обучение, как да въвеждат приказката в обучението на децата. Преподаватели от Свободния университет пък показаха на конференция различни интерактивни уроци, разработени от тях. Те също могат да бъдат използвани от учителите. Важно е обменът на добри практики между педагозите, които ще поемат първи клас, и тези, които вече са минали по този път, да бъде непрекъснат.

Надяваме се след края на тази учебна година да успеем да изведем и общи критерии за успеваемост. Те ще бъдат насочени не толкова към измерване на количеството знания, а с тяхна помощ да бъде проследена удовлетвореността на децата от обучението, положителната емоция, която съпътства ученето и е важна предпоставка то да бъде добро. Благодарение на тези критерии ще може да проследим кое дава добър резултат и е успешно.


- Обновявате и кабинети в Морското училище. Какви са промените там и какви ще бъдат ползите за морския бранш?

- След искане на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола" и бизнеса с решение на просветния министър тя стана общинска. По този начин ние можем да подпомогнем обновяването на материалната база и учебната техника. Ще стартираме с ремонта на два от най-важните за морското дело кабинети – по морско корабоводене и по морска безопасност и морско спасяване. В тях техниката и съоръженията бяха доста остарели и не предоставяха добра подготовка на учениците. Има и опасност, ако не обновим тези кабинети, гимназията да загуби своя лиценз за обучение на специалисти в морските професии. Мореплаването е с международен стандарт и всички съоръжения в училището трябва да отговарят на него. В кабинета по морско корабоводене ще има 14 виртуални мостика с един симулатор, така че корабоводенето ще може да се упражнява в различни ситуации. В кабинета по морска безопасност и морско спасяване ще бъде закупена техника, която ще позволява да се отработят различни ситуации с помощта на различни тренажори. Впоследствие ще бъдат обновени още зали, за да може гимназията да осигурява добра подготовка за морско дело.


- По какъв начин ще бъде подпомогната връзката между образование и бизнес?

- Миналата година открихме нова професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, която бе по инициатива на бизнеса и кмета на града Димитър Николов. Това показва, че там, където бизнесът е активен по отношение на образованието и включването си в обучението, тогава всичко се получава. Бизнесът не иска да стои отстрани, а иска да участва в създаването на програмите и обучението на децата не само в тяхната практика, но и в теоретичната подготовка. В момента новите технологии и динамиката на работа много бързо се сменят и това, което децата трябва да приложат на практика, се различава от прочетеното в техните учебници, които са писани преди повече от 10 години. В областите, в които знанието се развива бързо, бизнесът трябва да е водещ в материята.

Училище и бизнес трябва да бъдат в непрекъсната работеща връзка, а не директорите да казват, че работодателите не помагат, а те от своя страна, че гимназиите не произвеждат нужните кадри. Ако те не работят заедно в създаването на новото знание и неговата приложимост, няма как да се случат нещата и за двете страни.

Добър пример е как капитаните на кораби се събраха миналата седмица и учредиха национална морска асоциация, която има за цел да подпомага обучението както с учебни програми, така с оборудване.


- Какви нови специалности се откриват тази година в областта за нуждите на бизнеса?

- По тяхно настояване открихме „Авиационен техник“, която е в Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, тъй като в района имаме амбиции в това направление. Другата е „Електрически и хибридни автомобили“ в Професионалната гимназия по транспорт.


- Ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника впечатлиха със своя баткомобил. По какъв начин общината подпомага талантливите деца?

- Баткомобилът се появи, след като община Бургас беше поканена да вземе участие с разработка в едно състезание. Тогава се обърнахме към студенти и различни училища. Екипът, който се съгласи да направи алтернативно задвижван автомобил, беше от гимназията по механоелектротехника. Те се явиха на това състезание и придобиха самочувствие, че могат да успеят. След това продължиха своите разработки. Ние финансирахме както участието им в състезанието, така и разработването на автомобилите. Радваме се, че те успяват, тъй като е вдъхновяващо, когато младите хора имат мечти и могат още докато учат да ги реализират. През последните години има сериозен глад за инженери и точните науки и ние сме много щастливи, че има добри примери на ученици, които да вървят по техния път.

Общината подпомага и участието на всички наши състезатели по международни олимпиади и състезания. Последните седмици учениците ни от природоматематическата гимназия се завърнаха с медали. Има и специална програма, която гласува общинският съвет - „Бургаски деца“, по която предоставяме целогодишни стипендии на децата, които са се развили в една или друга научна посока, изкуството.


- Наскоро беше одобрено създаването на Медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас. Готов ли е строежът на сградата и какви са условията за обучение на бъдещите студенти?

- Сградата е изцяло завършена, оборудвана е и готова да посрещне приетите студенти в специалност „Медицина“.


- В Бургас се провеждат различни музикални и културни фестивали. Успяват ли да привлекат туристи?

- Бургас не е типичното курортно селище, ние разчитаме на това, че имаме много алтернативни неща, които можем да предложим освен морето. Културно-историческите ни обекти и остров Света Анастасия работят много добре, туристите могат да ги посетят. През последните години сме създали разнообразие от фестивали, които да обхванат цялото лято. Предлагаме и различни събития, с които удължаваме сезона. Те успяват да привлекат много публика, сред тях са туристи и гости на града. През последните години Бургас се утвърди като дестинация, към която хората се отправят не само за да ползват природните дадености – плаж, море, процедури с кал и луга. Ние им предлагаме какво да видят и къде да отидат и извън морските си забавления.


ВИЗИТКА:

  • Завършила е психология в СУ „Св. Климент Охридски“
  • Работила е като училищен и трудов психолог
  • Заема длъжностите на помощник-директор и директор в СУ „Св. св. Кирил и Методий“
  • От 12 години е зам.-кмет с ресор образование и култура в община Бургас

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.