Йордан Цонев: Предложената инвестиционна програма изключва прането на пари

Йордан Цонев: Предложената инвестиционна програма изключва прането на пари

Инвестиционната програма, която предлагаме, изключва каквато и да е опция за пране на пари, защото всичко минава през регулирания пазар.  Има органи, които носят отговорност за тези инвестиции, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на блицконтрола на министър Данаил Кирилов в правната комисия в НС.

Преди дни Цонев, в качеството на председател на временната комисия за проучване на всички факти и твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани, от парламентарната трибуна заяви, че инвестиционното гражданство трябва да се запази. 

Законопроектът на правителството е внесен през декември миналата година, уточни Данаил Кирилов, като поясни, че тогава работата на временната комисия за проучване не е приключила. 

"Правителството не е могло да знае намеренията на депутстите и анкетната комисия, уточни Кирилов по време на изслушването.

Министър обясни, че предложенията на правителството да няма гражданство срещу инвестиции са били продиктувани с оглед на многото случаи на нереализиране на обещаната инвестиция. "На практика в българската икономика не постъпват реално такива инвестиции", каза министърът. "Колегите от ЕК в този аспект имат основание да твърдят, че има риск от продажба на европейско гражданство", каза министърът. "Ние не сме знаели за вашия дебат за алтернативен инструмент, който да гарантира реално осъществяване на инвестициите", каза Кирилов. 

"Първо, госпожа Юрова няма компетенции да се откажем от даден инструмент", заяви Йордан Цонев относно позицията на бившия еврокомисар по правосъдие Вера Юрова. И допълни: "Ние не вярваме, че тя това иска. Инвестиционната програма, която предлагаме изключва каквато и да е опция за пране на пари, защото всичко минава през регулирания пазар". Той уточни, че има органи, които носят отговорност за тези инвестиции.

Няма такава забрана от ЕК, уточни още Цонев. "Заради борбата с кризата, за която правителството полага огромни усилия, не можем да махнем такъв инструмент", каза Цонев относно инвестиционното гражданство. "Става въпрос за няколко милиарда евро годишно на страна. Това cа инвестиции в недвижимите имоти, строителството", каза Цонев по повод дискусиите в редица европейски страни за инвестиционното гражданство. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.