Йордан Цонев: Има данни за корупция при процедурата за българско гражданство (ОБНОВЕНА)

Йордан Цонев: Има данни за корупция при процедурата за българско гражданство (ОБНОВЕНА)

Необходими са законодателни промени в тази система, подчерта депутатът

Има данни за корупция при процедурата за издаване на българско гражданство. Това става ясно, след като парламентът прие доклада на временната комисия за проучване на всички факти и твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. Председателят на комисията Йордан Цонев разясни резултатите от работата.

"Комисията наистина възникна по повод на медийни публикации, обвинения в Европа от европейски и български журналисти, че има скандална корупция в тази система- подаване на българско гражданство, че е пробита европейската система за подаване на гражданство и то по много линии", заяви Цонев. "В този случай бяхме изправени пред редица опасности като комисия. Първата е да повторим функциите на съдебната власт като се опитаме да търсим вина. Втората опасност е да ни се изплъзне моментът, че България е дискридитирана независимо от това кой го е направил, основателно или не. В точка 1 от заключенията на комисията ние посочваме, че има данни за корупция", каза Цонев. "Ако има нещо извършено нередно, то е от длъжностни лица, не е извършено от политически партии. Политическите партии не са длъжностни лица", обясни Цонев.

Според него трябва да се подобри функционирането на тази система. На първо място законодателно и с препоръки към изпълнителната власт функционирането на органите, на комисиите. Целта е да бъде подобрен капацитетът им. "По отношение на законодателството има тежки упреци от Европейската комисия по отношение на инвестиционното гражданство. инвестиционното гражданство е част от битката за инвестиции", изтъкна още депутатът от ДПС .

"По отношение на законодателството имаше тежки упреци от ЕК по отношение на инвестиционното гражданство. Инвестиционното гражданство е част от битката за инвестиции", изтъкна още депутатът от ДПС. Той поясни, че са направили обстойно изследване как стоят нещата в другите държави от ЕС. По думите му препоръките, които ни дават, е да приключим с инвестиционното гражданство, това според него не е добре за инвестиционния климат в България. Той заговори за реален контролен орган, който да следи не само как се правят инвестиции, но и времето, за което те трябва да бъдат поддържани, за да се получат постоянното пребиваване и българското гражданство.

"Законопроектът, който изготвихме и подписахме, абсолютно отговаря на тези условия, отговаря на препоръките на ЕК", каза още Цонев. Той е на мнение, че натискът за инвестиционни гражданство към страните от ЕС ще се усилва предвид епидемиологичната обстановка в Изтока."Много богати хора там ще искат да правят инвестиции в нашите страни", заяви Цонев. По повод критиките, че е давано гражданство на много хора с присъди, Цонев цитира данни на МВР и ДАНС, като каза, че става въпрос само за 9 такива случая. "Те са извършвали престъпления след като са получили българско гражданство. Но към момента на получаване на българско гражданство не е имало данни за такива", обобши депутатът.  Той призова законодателните предложения, които касаят предоставянето на гражданство, да бъдат придвижени за разглеждане от депутатите по-бързо.

"Тази комисия установи и показа на хора, които не са в материята, че проблемът е много широк. Когато го правим с мисълта за България, можем да го правим без да се заиграваме с политики", заяви Маноил Манев от ГЕРБ. Проблемът с придобиването на гражданство е конкурентен проблем, поясни той. Икономическата криза ще се отрази и в тази сфера, според Манев.

"Ние от Обединени патриоти подписахме доклада и сме изтъкнали,  че трябва да се направят законодателни промени", обясни Красимир Богданов от ОП. "Ако има хиляди молби за гражданство, няма как те да бъдат изпълнени в срок", каза още Красимир Богданов. Той заяви, че трябва да се подсилят съответните звена в Агенцията за българите в чужбина. "Нека не компрометираме идеята всеки един българин , роден някъде по света, да получава българско гражданство", заяви Богданов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.