Йога учителят Пуну Синг Васу:  Хората са в капан на илюзията, че тяхното съществуване е ограничено

Йога учителят Пуну Синг Васу: Хората са в капан на илюзията, че тяхното съществуване е ограничено

От значение е да имаме единство с природата, при все че ние сме неразделна част от нея

Учениците, които ще посетят уъркшоповете ми, ще преживеят драстична промяна в живота си, казва йога гуруто в интервю пред "Монитор"

- Г-н Васу, какво могат да очакват хората от вашите медитативни семинари тук, в България?

- Ще предложа различни техники като осъзната релаксация, мощна дихателна техника и прочистваща чакрите медитация, както и звукова терапия. Медитацията постепенно става все по-важна, особено в забързаното ни ежедневие. Много хора не знаят вече как да се отпуснат и затова страдат от стрес, бърнаут, депресия и т.н. Участниците, които се включват в дихателните медитации, и тези, свързани с прочистването на чакрите, имат възможността да се освободят от натрупаните емоции, като се научават как да ги изразят. Всяко чувство, което не е преживяно напълно, остава като електрически заряд в клетките. Тези емоции могат да се проявят по време на медитацията по различни начини, които водят до дълбоко чувство за вътрешна свобода, мир и спокойствие. Тези медитации си служат с цяла палитра от техники, които могат да помогнат на ученика в неговия път към себепознанието. Благодарен съм, че за първи път в България мога да предложа различни класове и уъркшопове по медитация и мога да споделя моите знания и опит, трупани повече от 30 години и имащи отражение както в психологически, така и в духовен аспект.

- Забелязвате ли разлика у хората преди и след медитация?

- Да, често забелязвам голяма промяна в съзнанието на хората, които посещават семинарите ми. Тяхното възприятие за живота може да се измени в няколко аспекта, което води до подобряването на междуличностни отношения, финансово състояние, здраве, емоции и връзка с божественото.

- Колко често попадате на хора, които си вредят, като не успяват да се освободят от негативните чувства и енергия. Можем ли сами да разберем собствените си чувства и има ли някаква универсална грешка, която допускаме?

- Всеки ден в работата си се срещам с хора, които не могат да проумеят чувствата си, намират се на кръстопът или не знаят как да се освободят от негативната енергия. Те често дори не са наясно със страданието, което сами причиняват на себе си. То вреди не само на тях и на тяхното семейство, но на всички хора, които са около тях.

Когато някой не търпи развитие или възприятието му за живота се върти единствено около това какво той смята за редно, същият човек не може да трансформира модела си на поведение, чувствата и емоциите си.

Всички ние сме програмирани още в утробата на майка си и за съжаление по-голямата част от парадигмите не ни служат. Всички те са предварително изградени идеи, предавани от поколение на поколение, това са навици. Сред често срещаните грешки, които повечето хора допускат в ежедневието си, без дори да се замислят, е това, че остават в капан на илюзията, че тяхното съществуване е ограничено. Трябва да разберем, че сме преди всичко енергийни същества, които живеят във физически тела и имат физически опит.

- Разкажете ни повече за вашия път към йога и медитацията.

- Израснах в семейство, което таеше истинска любов към киртан (божествена музика) и духовността. Пътят ми към киртан всъщност започна, когато бях на 5-годишна възраст. Пътувах тогава заедно с моя баща, който през целия си живот е посветен киртан мастър в цяла Индия и предлагаше уроци по бхакти йога и йога на посвещението. Щастлив съм, че имах възможността да се уча от баща ми, както и от няколко други киртан мастъри и индийски класически музиканти.

Още от малък бях заинтригуван от медитацията и йога. Учил съм медитация, хатха йога, джнана йога, раджа йога и веданта – индуска философия, произлизаща от Упанишадите, особено в монистичната й форма, в различни медитативни училища и ашрами в Индия, Индонезия и Филипини.

- Освен йога учител сте вокалист и музикант, каква е пресечната точка между музиката и медитацията?

- Музиката е неразривна част от медитацията. Тя разполага с вибрацията и честотата, които са оздравителни за нашите клетки, органи, тяло, ум и душа.

- Досега имате 2 записани диска с музика, ще продължители да работите в тази посока?

- Третият ми диск с музика е вече готов и в момента е в процес на издаване. Работя в момента и върху четвърти албум.

- Ще обясните какво по-точно означава киртан?

- Киртан е отдаване на почит към божественото във всичките му определения. Киртан е храна за душата ми. Когато някой е влюбен в божественото, думите, които изрича, се превръщат в киртан. Най-добрият начин, по който бихте могли да разберете киртан, е да се присъедините към киртан сатсанг (събрания на хора с един мироглед, които пеят заедно и почитат и възхваляват божественото) или дори киртан концерт. Само така ще можете да усетите уникалните високи вибрации.

- Не веднъж сте казвали, че баща ви е искал да станете бизнесмен. Какво се случи?

- Изкарването на достатъчно пари от киртан, за да изхрани цялото семейство, беше трудно. Това е причината, заради която той искаше аз и моят брат Си Джей, който е професионален табла играч, да станем бизнесмени, вместо киртан певци. Радвам се, че пътят ми се промени, след като прекарах няколко години в света на бизнеса.

- Според вашата практика от какво значение е връзката ни със семейството?

- Изключително важно е да имаме красива връзка със семействата си, както и с приятелите, колегите и хората, които ни заобикалят, защото връзките не са просто част от живота ни. Животът е във връзките.

Затова ако нечия връзка не е наред, то и самият живот на този човек не е наред. Ако имаме конфликт, тогава целият ни живот сякаш се разделя, възприятията ни стават разединени и губим връзка с единството.

- А колко важна е връзката с природата?

- Създателят е в творението и творението е създателят. От решаващо значение е да имаме връзка и единство с природата, при все че ние сме неразделна част от нея. Да се отдадеш на благородна тишина в природата е един от най-добрите начини да се свържеш с нея.

- Какви видове класове и уъркшопове ще проведете в UDAYA LIVE Yoga & Music Festival?

- На фестивала Udaya Live ще проведа уъркшоп за ананда мандала, като ще предложа на посетителите 30-минутни релаксиращи медитации всяка сутрин, класове по звуково изцеление и киртан концерт, като също така ще акомпанирам на други артисти.

Предлагам и индивидуални холистични лечебни сесии. Повече от 23 години съм изучавал различни лечебни модалности като рейки, психична хирургия, квантово докосване, шиацу, духовни консултации и т.н. Всичко това предлагам ежедневно и на работното ми място в The Yoga Barn в Бали.

Ананда мандала е много силна медитация. Ананда означава блаженство, преведено от санскрит. Това е нашето основополагащо състояние на същността. Мандала означава кръг. Кръгът е символ на съвършенство, вечност, обединеност и цялостност. Ананда мандала е древна медитация, чиято цел е прочистване на чакрите. Практиката включва комбинация от ритмично дишане и медитация върху седемте основни чакри. Процесът изчиства енергийните канали, премахва скритите емоции, блокажите, старите болки и активира чакрите, което води до повишаване нивото на съзнателност, прави телата блажени, а крайният резултат води до чувство за цялост.

Нещо повече - учениците ще научат много за медитацията като цяло, как да изградят регулярна медитативна практика в ежедневието си и ще получат древни и силни инструменти за справяне с проблемите в личния си живот.

Звуковото изцеление включва в себе си жива музика, чист звук – директно от природата, древни мантри и емоционален глас. Звукът е използван от хиляди години от много култури като средство за изцеление и постигане на хармония в тялото, ума и душата на човек.

Само преди няколко дни проведох отново уъркшоп с медитацията ананда мандала, йога нидра и класове за звукова терапия, както и интензивен 6-часов медитативен уъркшоп „Дхиана – изкуството да преподаваш медитация“ в студиото Yoga Vibe в София.

- Практиките, които ще преподадете по време на фестивала, ще позволят ли на посетителите да прилагат наученото и у дома, или ще трябва да посещават йога сеанси?

- Учениците, които ще посетят уъркшоповете, ще преживеят драстична промяна в живота си и ще могат да използват новопридобитите знания, да отразяват и да реагират на житейските ситуации холистично. Но това не означава, че йога пътят им е приключил. Те ще трябва да продължат да работят върху себе си. Това, с което ще помогна аз, е даването на инструментите, техниките и съветите, които те могат да използват за домашна практика. Продължителното практикуване на йога е ключът към успеха.


ВИЗИТКА:

  • Пуну Синг Васу е индийски йога учител, музикант, текстописец и инструменталист
  • Роден е и е израснал в Хидерабад, Индия
  • От дете обикаля с баща си – киртан мастър, из Индия
  • Има над 30-годишен опит с медитация и йога
  • Това е първото му посещение в България, където ще се включи в третото издание на UDAYA LIVE Yoga & Music Festival от 15 до 20 август в Правец.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ