Йога и скачане на трамплин ни пазят в добро здраве у дома
2

Йога и скачане на трамплин ни пазят в добро здраве у дома

Мотивацията е най-важна при тренировките вкъщи, смята персоналният треньор Иван Василев

Частичен или не, ето че отново се намираме в локдаун. Прекарваме по-голяма част от ежедневието си у дома. Вкъщи работим, прекарваме време със семейството си, наваксваме с епизодите на любимия си сериал... защо не и да потренираме. Именно в обездвижването се крият някои от рисковете, когато ограничим – защото здравната ситуация го изисква – излизането си навън. Дори тогава обаче можем да не губим инерция, а защо не и да открием нова мотивация да задвижим кръвта в тялото си.

Всичко зависи от желанието на човека

защото ако той не иска да тренира, винаги ще намери оправдание, независимо от обстоятелствата - затворен е вкъщи, мързи го, няма време, грижи се за децата, фитнесът е далеч или прекалено скъп...", смята персоналният треньор Иван Василев, поставил си за мисия да тренира не само тялото на тези, които му се доверяват, но и духа, и ума.

Днес, когато фитнесите временно не работят, все пак можем да си направим адекватни раздвижвания у дома. Хубаво е да имаме някакво оборудване – като халки за набиране и дори лицеви опори или пък малък трамплин, с който освен да зарадваме дребосъците у дома, можем да подобрим и лимфната си система, за която се смята, че е в основата на добрата имунна система. „Тя няма помпа, както е сърцето, за да изпомпва кръвта по цялата дължина на тялото. Тя разчита на движението. Доказано е, че скачането на въже, на батут или дори просто на земята помага за раздвижването на тази лимфа“, допълва Василев.

Ако човек има тежести, може да прави напади, бутащи и дърпащи упражнения. С малко повече креативност, но все така успешно могат да се справят и хората, които не са се снабдили предварително с подобни уреди. Сред подходящите упражнения са клекове, лицеви опори, а за дамите, които не се чувстват напреднали – сутрешна йога със слънчевия поздрав и по-интензивни тренировки вечерно време. Тези, които не могат да вмъкнат цял трамплин у дома си, пък могат да го заменят с въже за скачане. „Тази дейност повлиява добре на костната плътност, защото костите реагират много добре на напрежение и натиск и всяко едно скачане помага на тези кости да се укрепят и да стават по-силни“, казва Василев, който е специалист в сферата на функционалното трениране и хранене.

Добър трик при хоумофиса

е и да се работи в изправено положение, тъй като така се напрягат повече мускули, отколкото в седнало. Ето защо се препоръчва лаптопът да се постави на кашон (така че да не застрашим стойката си) и до 3-4 часа да се трудим прави. В допълнение можем да редуваме и да прекарваме известно време само на един крак.

Най-важното и първо нещо, което трябва да направим, разбира се, е да вмъкнем упражненията в ежедневието ни. Ето защо Василев винаги съветва своите клиенти да започнат с направата на разчет за деня си, в който да отделят по едни 30 минути за тренировка. Оттам насетне той се позовава на метода си 21-14-7. „В рамките на 21 дни са заложени две прости правила. Първото се базира на всекидневната тренировка от по само 14 минути, като това сметнахме, че е минималното, за да може човек да бъде здрав и в тонус. Второто е свързано с времето за хранене. Имаме 17 часа, в които не консумираме храна, и 7, в които можем да ядем каквото си поискаме. Разбира се, ние винаги препоръчваме истинската храна, в която няма обработени мазнини и е качествена“, обяснява треньорът.

Това, че сме в частичен локдаун или че навън вече понатрупа сняг пък, не бива да спира мотивацията ни да за разходки. Предвид, че

съвременният човек е силно обездвижен

това може да доведе до проблеми в опорно-двигателния апарат и в спад на енергията. Ето защо Василев препоръчва да се правят по 12 000 крачки на ден. „Аз се опитвам да достигна до 15 000, но всеки се движи различно. Ако все още сте далеч от 12 хиляди крачки на ден, то поставяйте си различни цели. Първо достигнете до 10 000 – това е санитарният минимум“, обяснява ни Василев. Отбелязва важността и на изкачването на стъпала. Почти всеки има достъп до тях в блока, в който живее, а задъхването от изкачването на няколко етажа наведнъж стимулира белите дробове да увеличат капацитета си.

В случай че тренировките у дома са ни трудни без инструктор, то вече се предлагат и онлайн такива. Самият Василев стартира своите по време на пандемията, като освен индивидуално с клиенти прави и групови „срещи“ по Zoom. „Много често хората, които тренират по интернет, се чудят дали могат да го направят. Когато треньорът е добър отсреща и има добро око, той лесно може да види детайлите в упражненията. Имаме екип от треньори – някой коригира, друг тренира. После правим разбор на цялата сесия, разказваме си някоя история от деня или седмицата и

завършваме с танц на избрана песен

разказва треньорът. Груповите упражнения в интернет към момента са поставени на трупчета, но Василев се надява скоро отново да може да ги задвижи.

Преди да стигнем до самите тренировки обаче, е хубаво да сме сигурни какво точно се опитваме да постигнем. Да сме във форма, да свалим излишните килограми, може да лекуваме стара травма, да имаме болки в гърба, китката, рамото. Ето тези детайли следва да се споделят с персоналния ни треньор, за да може той да се съобрази с евентуалния проблем.

„Обикновено се фокусираме върху пълния обем от движението. В много зали през годините сме забелязали, че средностатистическият човек, който идва за първи път, няма достатъчно умения и знания, което е нормално. Но много често самите тренировки са с половин обем, лицевите опори не се правят добре, губи се цялата динамика на тренировката. Ние гледаме първо да ги образоваме на правилните движения, как да ги изпълняват, защото това е много важно за здравето на ставите. А и при всички положения ще изгарят повече калории, защото е по-трудно по този начин“, споделя Василев.

Трябва да се започне изграждането и на правилни навици. Най-честата грешка, която допускаме, е да не пием достатъчно вода.

Чакаме ли момента на жаждата, става доста късно

Специалистите твърдят, че минимално човек трябва да пие между 39-40 мл вода на килограм телесно тегло. Грубо казано, ако една жена тежи 60 кг, трябва да пие между 2,4 и 2,5 л. вода на ден. Тук говорим за чиста течност вода, защото тя често се бърка с чай и други напитки като кафе, супи, смутита... Водата е с различна осмоза, когато е в чистото си състояние и минералният състав е различен. Когато добавим различни билки или храни в нея, тя се променя и тялото я отчита по-скоро като храна, отколкото като течност и вода“, обяснява специалистът,  сертифициран в България и чужбина като треньор от най-добрите системи за физическа и цялостна подготовка .

Хубаво е човек да се храни сезонно, макар в съвремието това да става все по-трудно. „Основното нещо е да се храним с истинска и качествена храна - месо, риба, яйца, бобови, зърнени култури, ядки. Гледаме да стоим по-далеч от тестените храни“, съветва Василев. Добавя и че захарта е „лукс, който трябва да си заслужим“, предвид, че се третира като клас 1 наркотик. Млечните храни пък могат да доведат до раздразване на лигавицата на тънките черва, акне или увеличаване на слузта в носната кухина, което затруднява дишането.

Дишането пък е нашият „път“ към нервната система

„Чрез него най-лесно можем да контролираме „пулса“ на нашата нервна система. При много хора в днешно време се случват различни казуси с повишени нива на стрес, паникатаки и т.н. До голяма степен трябва да се работи и на ментално ниво. Не всички хора са толкова отворени в това естество“, казва Василев, като допълва, че за по-добър фокус можем да направим регенериране на тялото с периодично гладуване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.