Йоана Сиракова – АЯ: На сцената се чувствам жива

Йоана Сиракова – АЯ: На сцената се чувствам жива

Когато имам кофти ден – започвам да пея и отново съм щастлива

-Откъде идва тази ваша голяма любов към музиката?

-Знаете ли.. И аз това се чудя.. (смее се). Тя тази любов може би не е от този живот, защото аз, откакто се помня - пея. Кой какво прави – аз пея..Даже сега се сещам мама ми е разказвала как като съм била на 6 месеца се е опитала да ме приспи, аз обаче съм започнала да повтарям мелодията на песента, която е пеела и тогава, тя ми казва “Баба ти и дядо ти се видяха в чудо.. Баба ти започна да плаче, дядо ти отиде в другата стая, защото се стресна, милият. И стоим, и се чудим..". Така че не мога да кажа точно откъде идва, знам само, че винаги е била там и винаги, когато имам кофти ден пея.. Значи може и да не споделя на никого, но пея ли половината ден и всичко някак си се оправя и натрупаното излиза по-най добрия начин.

-Кога се появи страстта към киното и театъра?

-За театъра вече “виновниците” са моите прекрасни учители – Ивана Папазова и Стоян Сърданов. След първата ми среща с тях аз вече знаех, че ако не се занимавам с изкуство, то няма какво друго да е. Специално за киното вече има друг “виновник “(смее се). Но такива срещи са дар от Вселената, който трябва да се оценява.

-Бяхте част от Академията на холивудската звезда Димитър Маринов в София. На какво ви научи той?

-Много неща научих, но най-вече да не се съмнявам в себе си като актриса и най – вече като човек! Научих също, че най-ценното нещо у актьора е чистотата, с нея неминуемо идва и органиката.

Ще гледате ли новия му филм с Дензъл Уошингтън?

-Разбира се, той е мой учител.

-Бихте ли посещавали отново негови обучения?

-Разбира се, ще бъде удоволствие.

-Две години сте учила в театрална школа "Любен Гройс Пловдив", с театрални ръководители Ивана Папазова и Стоян Сърданов.

-Това са две от най-ценните и осъзнати години в живота ми. Направихме толкова хубави неща, показани и в Драматичен театър Пловдив. Именно те бяха хората, които пробудиха този глад за изкуство, който имам. Това са хора, които за мен ще са вечни авторитети и мечтая някой ден да имам щастието да си партнирам с тях на една сцена.

-Пеене, театър, кино – кое ви прави най-щастлива?

-С пеенето се знаем още от деца (смее се), с театъра се запознах на малко по-късен етап, а киното е също толкова интересно за мен, но мога да кажа, че с него не съм имала шанса да се срещна отблизо, освен в академията , където работихме пред камера през цялото време. И трите неща ме правят невъобразимо щастлива, но може би в пеенето се чувствам най – вече в свои води.

-Бяхте аплодирана от международна публика по време на шестото издание на Балканските Туристически Оскари 2020. какво е за вас усещането да си на голяма сцена?

-Чувстваш се жив и в този момент ти се иска да изкрещиш от щастие. Помнят се вечно тези моменти.

-От малка медитирате, имате интерес към езотериката и древните науки като кабала. Как се запалихте по тях и по мистиката като цяло?

-Аз съм от такова семейство. Майка ми се занимава с рейки и холистична медицина, баща ми, освен с основната си професия, води Тай Чи групи и други различни практики. Така че за мен медитацията не е нещо ново, но интересното е, че я преоткривам всеки ден, защото постоянно чета и наблюдавам. В днешно време е много важно да знаеш как да релаксираш без да трябва да отидеш на спа или масаж, да знаеш как да овладяваш енергията си, което за човек, който се занимава с с изкуство е много важно. Аз съм изключително сензитивен човек и след масови събирания, имам нужда от малко релакс

-Вярвате ли в теорията на хаоса?

-Аз лично вярвам в Ефекта на пеперудата и категорично в Теорията на хаоса. Напълно логично е, а и дори научно доказано. Всичко се случва с причина и всичко има своите последствия.

-Имате още една дарба – рисуването? Какво е вашето вдъхновение?

-Рисуването е много стара моя любов, която се появява спонтанно, когато съм вдъхновена и когато това вдъхновение не може да излезе под формата на стих или мелодия,взимам старите си четки и всичко се излива върху платното.

-Имате много хобита – какви са последните ви и какво мечтаете да направите някой ден?

-Ездата ми е хоби вече може би от година, много се запалих. Особено, когато имаш добър учител, напредваш бързо, от третия час вече яздих в галоп, което си беше истинско приключение. Напоследък състезателната фехтовка ми е хванала окото. Има много неща, които искам да направя, но хората са казали – “търпение, търпение”. На мен това ми е слабо звено (смее се). .


Моля, отговорете кратко:

Музиката е... Необходимост.

Любовта ... Всеки, който тръгва да описва Любовта се лута, докато не разбере, че Тя е всъщност е толкова Велико явление, че по никакъв начин не може да бъде описана.

Приятелството е... Познато още като “второ семейство".

Любимата ми песен е... ’S wonderful на João Gilberto.

Любимите ми изпълнители са... Ella Fitzgerald, Paolo Conte, Gaby Moreno, Buika, India Martinez, Nora Jones и др.

Първото нещо, което правя сутрин като се събудя, е... Да, благодаря.

Последното нещо, което правя преди да си легна, е... Да си представя как съм на любимо за мен място, така по-лесно заспивам.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.