0

Д Ф „Земеделие“ изплати над 23 млн. лв. (23 085 245 лв.) на животновъдите по държавна помощ de minimis, която се предоставя съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013.

ДФ „Земеделие“ изплати над 23 млн. лв. (23 085 245 лв.) на животновъдите по държавна помощ de minimis, която се предоставя съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013.

Финансова подкрепа получиха 13 743-ма земеделските стопани, които отглеждат крави и юници, биволи, овце майки и кози майки. През юни УС на ДФЗ утвърди за държавната помощ бюджет в размер на 26,3 млн. лв.

На подпомагане подлежат регистрирани стопани, подали заявления за директни плащания за Кампания 2019 г. Те трябва да са били допустими за финансиране и да са получили субсидии за животни за Кампания 2018 г.

 

Условия

 

Фермерите трябва да имат:

• най-малко 5 броя крави, юници или биволи, както и не повече от 15 декара постоянно затревени площи на животинска единица за Кампания 2018.

• от 10 до 300 броя овце майки или кози майки, допустими за подпомагане за Кампания 2018;

• минимум 301 овце майки или кози майки, както и не повече от 15 декара постоянно затревени площи на животинска единица за Кампания 2018.

 

Разпределение

 

Подпомагането е разпределено, както следва:

• до 40 лв. за крава и юница до 250-о животно;

• до 40 лв. за бивол до 250-о животно;

• до 20 лв. за крава и юница от 251-вото до 500-ото животно;

• до 20 лв. за бивол до 250-ото до 500-ото животно;

• до 15 лв. за овца майка или коза майка при минимум 10 животни;

• до 7 лв. за овца майка или коза майка за стопанства с най-малко 301 животни. Фермерите следва да имат и не повече от 15 декара постоянно затревени площи на животинска единица за Кампания 2018.

За близо 200 заявления субсидиите на животновъдите ще бъдат изплатени на по-късен етап, след извършване на допълнителни административни проверки.

Ядем повече сирене с палма

Производството на сирене с палма се увеличава с 6% през първите пет месеца на годината.

Това сочи анализ на Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за аграрна икономика.

В същото време изкупуваните количества краве мляко се понижават с 4,4 хил. т илис с два процента.

Този процес води до спад и в производството на краве масло с 8%, а сирената от краве мляко намаляват с 4%.

Производството на краве мляко през тази година се очаква да бъде около 900-910 хил. тона при спад от 6% спрямо средното равнище от последните три години.

Обратно на тенденцията в нашата страна изкупеното краве мляко в ЕС се е увеличило с 0,3% през първите пет месеца на тази година спрямо същия период на миналата.

Наблюдението на българския пазар показва сезонен спад на изкупните цени на кравето мляко.

Дървата за огрев без лакове и бои

Проект на Наредба на земеделското министерство предвижда промени в изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление. Основната цел е да се ограничат концентрациите на замърсителите на атмосферния въздух. Измененията предвиждат комплекс от изисквания, като най-важното от тях е използване на суха дървесина. Тя не трябва да е механично третирана с лепливи вещества, като бои, лакове, смоли и лепила, както и да не е претърпяла друга химическа обработка или да е свързана с примеси, представляващи текстил, пластмаси, гуми или други вещества. Текстовете на проекта са съобразени с европейските директиви за по-чист въздух в Европа.

Проектът на нормативния акт е изготвен от междуведомствена група.

 12 сорта семена за есенната сеитба

Добруджанският земеделски институт ще предложи за есенната сеитба 12 сорта от българската селекция пшеници, съобщи директорът на научната база Илия Илиев пред журналисти.

Институтът ще подготви около 450 - 500 тона семена за кампанията от сортовете с високопродуктивни качества "Енола", "Лазарка", "Драгана", "Мерилин", "Галатея", "Божана" и други.
Сред най-новите, които институтът представи и изложени, са "Кристалина", "Калина", "Драгана", "Рада" и други. Новата селекция има продуктивен потенциал по 7 - 8 до 9,5 тона зърно на хектар, посочват научните работници.
Вече има заявки от зърнопроизводители за базови семена от български сортове пшеница, които и за предстоящата кампания институтът ще предлага по 850 лева за тон, каза директорът на селекционната база. Илия Илиев коментира, че в приключилата жътвена кампания на сортове, създадени в института, са дали много добри добиви - по 730 - 830 килограма от декар в експериментални полета.