0

 

Правилата, наложени от регламентите, законите, наредбите и други нормативни документи  за предвижването на животните, не са случайни.

 

Правилата, наложени от регламентите, законите, наредбите и други нормативни документи  за предвижването на животните, не са случайни.

С тях се цели да не се разпространяват болести из страната и Европа, обяснява подробно правилата сайтът Овцевъд Козевъд.
Второто е да се осигурят хуманни условия за придвижване на животните.
Третото е да се води строга отчетност за всяко животно, и най-важното да се проследи пътят от фермата до рафта (на суровината и хранителния продукт).


Излизането и влизането на животно в животновъден обект не е лесна работа. Кое е по-трудно от двете, могат да кажат фермерите, но и в двата случая винаги има доста напрежение, нерви и загубено много ценно време за тях.
Пример
По какви причини излизат и влизат животните във фермата.
За да се случи това, лицето трябва да има регистриран животновъден обект. Преди няколко години, на едно от изложенията по животновъдство в Сливен се проведе томбола, като голямата награда беше едно тримесечно теле – женско с баща, известния по онова време бик Меренит. Късметлията бе  млад мъж от Старозагорско. Човекът мераклия половин час стоя и милва телето. След това почерпи приятелите по една бира и дойде разочарованието. Оказа се, че той няма животновъден обект и не може да си прибере телето.
Причини
При какви случаи животното може да напусне обекта.
Това е, когато животното отива в кланица. Когато се продава за разплод. Когато се коли за нуждите на фермерското семейство и накрая при смърт. Може и при кражба или отвличане от диви животни.
Ако някой си мисли, че излизането от фермата в днешния ден е проста работа, просто се лъже. То си е направо героизъм.
Заявление
Какво трябва да направи фермерът, ако трябва да изпрати едно угоено теле на кланица.
Първото нещо е, да се напише на хартиен носител заявление до практикуващият ветеринарен лекар, че теле или телета с номера, еди кои си, ще бъдат изпратени на кланица. Следва посещение на практикуващия лекар във фермата, да  прегледа телето и да даде заключение, че то е здраво. След това докторът трябва да провери  по ветеринарната система дали всички животни са ваксинирани за дерматит, син език и другите ваксинации или мероприятия, които са задължителни.
Ваксинация

Тук може да се сблъскаме с първото разочарование.
Старите животни може да са ваксинирани (за дерматита), но ако има някое теле, навършило повече от три месеца и не е ваксинирано, то трябва да се ваксинира и изпращането на угоеното телето до кланица се отлага за 28 дни. Тук обаче фермерът трябва да извади голям късмет, докторът да има ваксина и петдесет животни за ваксинации в района. В нашия случай обаче, всичко е наред – има ваксинации. Практикуващият лекар известява със заявление областния епизотиолог  и директора на областната дирекция на БАБХ на областта, в която се намира кланицата, че предстой транспортиране на животно до кланица. Ако животното се насочи към кланица в областта, в която е фермата, се изпраща заявление до директора на областната дирекция към БАБХ. Следва проверка на документите от двамата служители, съответно заверка  и така мечтаният документ идва – в него се дава разрешение за предвижване на животното, маршрута до кланицата и номера на транспортното средство, което трябва да е лицензирано.
Пътен лист
След всичко това практикуващият доктор издава пътен лист за придвижване на животното.
Той обаче трябва да отиде до фермата, когато пристигне колата, да присъства при товаренето на животното и съответно постави пломбата на клетката, в която ще е поставено телето или вратата на камиона. Преди това докторът трябва да следи телето да се качи само в колата, да няма проблеми с движението или други външни наранявания. След това камионът тръгва към кланицата по живо по здраво. Последната операция – след издаването на пътния лист обаче, трябва да стане в рамките на 24 часа.
Неефективност
Определено тази система, която осигурява придвижването на животните, е много бавна, неефективна по отношение бизнеса на фермерите. Ние говорим на фермерите, как да спестяват по няколко стотинки при някои операции и изведнъж, поради забавяне придвижването на животните, те могат да загубят много пари. Каква мъка е за фермера, когато фермата му е на 40 и повече километра от ветеринарната лечебница, и официалният офис  също да е примерно на 50 км, но в обратната посока. Има такива случаи.