Над 17 000 животни от свинекомплекса в русенското село Голямо Враново, в който преди месец бе обявено огнище на африканска чума, все още са с неясна съдба. Стопаните умъртвиха около 12 000 контактни прасета от сектора за угояване, където се установиха положителни проби при няколко умрели животни, но запазиха поголовието в другите производствени единици, като отправиха искане до БАБХ и до европейските ветеринарни власти тези прасета да не се умъртвяват.

„До този момент не сме получили писмен отговор нито от Министерството на земеделието и храните, нито от европейските ветеринарни власти, така че няма промяна в ситуацията и продължаваме да храним и да се грижим за животните, без да можем да реализираме продукция“, каза пред „Монитор“ изпълнителният директор на свинекомплекса Вихрен Димитров.

Той уточни, че от обявяването на огнището на 26 юли т.г. до сега са взети над 1200 проби и всички те са отрицателни. Преминал е инкубационният период от 21 дни, но животните продължават да са здрави.

„Ветеринарните власти казват, че болестта ще се прояви на 21-ия ден, но ето, че при нас я няма. Това означава, че тя може да се държи под контрол и че може да не се избива цялото поголовие в една голяма ферма. Това е смисълът на нашия подход в конкретната ситуация - той има научен, финансов, социален смисъл. Европейската директива за справяне с африканската чума е от 2002 г., когато последното огнище в ЕС е било в Испания през 1993-1994 г., а следващото е чак през 2014 г. Тези правила са направени по някаква стара фактология, но ситуацията е променена и трябва да се променят и правилата. Всеки случай трябва да се разглежда конкретно, а да не говорим, че самата директива дава шанс при добро желание на властите ни да застанат на наша страна, да помогнат на бизнеса и на животновъдство“, коментира Димитров.

Той уточни, че по 25 000 лева на ден струва само фуражът за изхранването на животните във фермата, които стопаните продължават да отглеждат като домашни любимци. Тук не влизат заплатите на работниците, които не са освободени, и други разходи.

Свинекомплексът в Голямо Враново бе един от първите засегнати от африканската чума у нас. Главен изпълнителен директор е д-р Миленка Димитрова – ветеринарен лекар с над 45-годишен практически опит в свиневъдството. В останалите две засегнати големи ферми в Русенско – в селата Бръшлен и Николово, бяха унищожиха общо 58 600 животни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

БАБХ задържа над 20 тона зеленчуци с пестициди

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа над 20 т. зеленчуци, вност от трети страни, при които е установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

БТПП: БГ продуктите с място във веригите, ако са според стандартите (ОБНОВЕНА)

Българските продукти ще намерят място във веригите, ако работят по стандартите, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов в ефира на Нова телевизия.

БАБХ насочи за унищожаване 5 т турски домати тъпкани с с пестициди

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на остатъчни вещества от пестициди в пратка от 5 тона домати със страна на произход Турция. Цялото количество е въбранено, не е допуснато търгуването му в България и е насочено за унищожаване.