Това е той

 

Роден на 21 септември 1981 г., завършил е специалност „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”.Народен представител от ГЕРБ 2009-2011 г.Бил е заместник председател и председател на Комисията по външна политика и отбрана и ръководител на Постоянната делегация на НС в ПАСЕ.

През есента на 2011 г. печели балотажа на местните избори с огромно мнозинство и става кмет едва що навършил 30-годишна възраст. Преизбран е още на първия тур през 2015 година, същото се случи и на 27 октомври т.г.

Член  на ИК на ГЕРБ.Запален привърженик на ПФК „Берое“.

-Г-н Тодоров, за трети пореден път безапелационно печелите изборите за „горещия стол“ като този път за Вас гласуваха още на първия тур  68,63 на сто от отишлите до урните старозагорци и жители на 51 села. Далеч по-ниска е подкрепата обаче за партия ГЕРБ :38,69 на сто като абсолютните цифри показват, че  съотношението  между личността и формацията е 2:1. Как разчитате тези резултати?

Ще припомня, че през 2011-а, когато за пръв път се появихте на сцената събрахте 41 006 гласа на втория тур при 24 901 за партийната листа, а преди 4 години , пак на първия тур, отчетохте 79,04 процента и 51 620 бюлетини „за“.

 

-Благодаря на всички които подкрепиха мен и колегите ми. Това е огромна отговорност и задължение да работя за града си и да оправдая доверието. Имам отговорност и към онези, които не ме подкрепиха,за да докажа във времето, че заслужавам подкрепата им и за да подкрепят онова, което предстои да направим в общината. Предстои ни много работа, първо трябва да съставим експертен екип, който да работи по задачите.  Обещахме многофункционална зала, предстои реконструкцията на Руския пазар, започна ремонт  на зоопарка, планираме ремонти на летния театър и станционната градина…И това са само част от проектите.

 Веднага ще допълня, че ще завишим изискванията си за качеството. В хода на предизборната кампания изискването за повече качество беше на първо място в критиките на гражданите. Ще обърнем специално внимание, въпреки че повечето изпълнители  не са общински дружества. Става въпрос за почистване, организиране на движението, все неща които не бива да затрудняват нормалния ритъм на живота в града…

Изборите показаха категорични, че хората застават зад приоритетите, поставени от нас. Доверието задължава, но и дава възможност да се работи. Разликата между моята кандидатура и партийната листа  ме задължава да работя широко с общинския съвет, това е посланието, за да се чуват повече мнения.

От листата на ГЕРБ влязоха надпартийни експерти, това също ще ни помогне. В кампанията се включиха много хора, които никога не са се занимавали с политика, това е нещо ново и надявам се полезно.

 

-Авансово дадохте да се разбере, че ще има промени в досегашния Ви екип, в кои области ще бъдат и какви са причините?

 

-Ще обявя екипа си в понеделник, на 11 ноември, промени ще има на всички нива в администрацията. Нека засега не избързвам с имената, но промените няма да са самоцел, а защото се нуждаем от повече свежест в идеите и работата. Това не означава, че някои от досегашните ми заместници не са се справили със задачите, а че може още да се направи.

 

-За пореден път „бихте“ конкурентите си , разликата между Вас и останалия на второто място кандидат на БСП проф. Иван Върляков е повече от впечатляваща- 30 000 гласа. За следващите в „редичката“ разликата е още по-голяма.Това повишава ли самочувствието Ви?

Как ще коментирате бродещите слухове, че няма да довършите третия мандат защото Ви предстои „изтегляне“ на друг пост в държавната администрация?

 

-Не обичам определения като „ние бихме“, защото на изборите се играе за победа, но не за да натриеш носа на някого, а за да завоюваш доверие и  след това да служиш на избирателите.

От доста години слушам слухове, че ще отивам на различни позиции. Пращаха ме къде ли не: министър, дипломат, в Брюксел …Избрал съм да се кандидатирам за кмет и това е основният ми приоритет. За мен е важно да изпълня програмата, с която съм избран и разбира се да изпълня поетите ангажименти. Мога да кажа, че съм доволен от кампанията , дадохме пример че може да се дискутира и спори интелигентно, без личностни нападки.

Не съм почитател на антагонизма, нека не забравяме че поведението на политиците се отразява и на обществото. Бих посочил една Германия, където при необходимост от общо управление леви и десни си подават ръка.

Не съм делил никога местния парламент на нашите от ГЕРБ и останалите, в дирекциите на общината работят много хора, които са членове на различни политически сили.

 

-Заговори се за мандатност при кметовете от ГЕРБ, спомена го и лидерът Бойко Борисов…

 

-За мен лично три мандата са напълно достатъчно, след това започва определено отпускане, срастване с позицията. Споделял съм го много преди премиерът да го обяви публично. Смятам, че следващите 4 години са достатъчно да завършим онова, което сме обещали. Ще направим многофункционалната зала, която сме обещали, ще довършим новата индустриална зона „Загоре“, където си партнираме с държавата, ще дочакаме сериозни инвеститори, които ще дадат нови работни места за специалистите в различни области…

 

-Повече оптимист или повече песимист влизате в третия кметски мандат?

 

-Продължавам да бъда оптимист, такъв ме правят не само резултатите от изборите, а и чутото от хората в многобройните срещи с тях не само по време на кампанията.

Много пъти съм казвал, че за крайния резултат трябва да се работи не само месец или два преди изборите, а през цялото време.Тези, които ме познават знаят, че никога не съм бягал от дискусии.

 

-Създадохте в социалните мрежи група под наслов „Попитай кмета на Стара Загора“, в която лично участвате и то  активно. Не е ли своеобразен мазохизъм да изчитате всичко, което се пише там?

 

- Може и така да изглежда, но това е още един много пряк канал за комуникация.

Там  където нямам отговор съм направил необходимото той да бъде даден от пряко отговарящи в администрацията. Впрочем поведението на отделните служители в този вид общуване също дава основания за кадрови изводи. Има и такива, които просто не знаят как да се държат, а това не е добре за работата.

 

- В предизборната Ви платформа обещавате да запазите ниски нивата на данъчната тежест за бизнеса……

 

- И сега ще кажа, че ако се наложи някакво „пипане“ в тази област то ще стане само заради конкретни проекти и след широко обществено обсъждане при претегляне на всички „за“ и „против“.

Когато пълниш хазната с парите от данъкоплатците  им дължим строга отчетност за всеки похарчен лев.

 

- Старозагорци са особено чувствителни на тема екология,причините са многобройни, хората не са забравили „ракетната сага“ и полигона край село Змейово. В тази връзка мнозина се питат защо не работи информационното табло на входа на общината, където можеше в реално време да се види състоянието на въздуха!

 

- Зная за този въпрос, предстоят ни разговори с МОСВ за възстановяването на връзката с автоматичната станция. Освен това предстои да бъдат закупени още две автоматични станции, които ще дават далеч по-ясна картина.

 

- Няма как да не попитам за така и неслучващата се от десетилетия „децентрализация“ и необходимостта кметовете да бъдат  „молещи“ пред институциите!

 

-Нееднократно съм заявявал становището си, че се нуждаем от реална децентрализация, знаете че настоявах и настоявам  поне част от глобите, налагани на недисциплинирани водача на автомобили да влизат в общинските бюджети.

Смятам, че по този въпрос има нужда не толкова от политическо, колкото  от експертно мнение. Възнамерявам да участвам далеч по-активно при обсъждането на темата в Националното сдружение на общините.

 

- Ако трябва да върнете „лентата“ обратно кои грешки не бихте допуснали?

 

- Не смятам, че съм направил някакви големи грешки, но може би не бих се „палил“ толкова от написаното в социалните мрежи.

Знаете, че преди време дори бях завел няколко дела в съда , но предпочетох да се откажа , защото си дадох сметка че след като съм се „хванал на хорото“ няма как да избягам и от нелицеприятни упреци, а понякога и от с нищо непредизвикани обиди.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всички болници трябва да бъдат поставени при еднакви условия на пазара на лекарства

Проф. Николай Габровски: Кардио- и неврохирургията са най-уязвими за лекарски грешки

Всички болници трябва да бъдат поставени при еднакви условия на пазара на лекарства

Очернянето на медици е много лесно и често се прави с лека ръка, каза пред "Монитор" зам.-директорът на „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.