Живко Седларски вае скулптури с дъх на шампанско
6

Живко Седларски вае скулптури с дъх на шампанско

Българинът, работещ във Франция, създава „пенливи“ рокли. Първият образец е във винарския регион Бургундия

След изящните метални рокли от арматурно желязо, за които „Монитор“ вече писа, работещият във Франция български скулптор Живко Седларски създаде и серия, вдъхновена от най-френската напитка – шампанското.

В темата „Рокля“ скулпторът работи вече единадесета година. Произведенията му пресъздават финеса, нежността и очарованието на жената, облечена в рокля. Често в скулптурите му виждаме роклята, а жената остава невидима, но тя винаги се усеща като присъствие, настроение и характер. Така е и с „пенливите рокли”, сътворени от българския художник. Инспирирани от шампанското, те ни разказват за жената в миговете, когато е весела и щастлива, омаяна от пенливото вино.

Оригиналът на скулптурата „Пенлива рокля” се намира в Бон (Beaune) – градче в сърцето на френския регион Бургундия, известен с неустоимото си вино. Творбата тематично допълва интериора на централата на международния конкурс за вина „Феминализ”. Високата над 2 метра скулптура на жена в

позлатена рокля с релеф на балончета

е обсипана с над 2200 капсули от шампанско. Създадена е за десетото юбилейно издание на престижния винен конкурс. Във „Феминализ” вината се оценяват само от жени – професионалисти в лозаро-винарския сектор. В това издание на конкурса 700 дегустаторки оценяват близо 4000 вина от цял свят. По време на дегустацията българският скулптор представя изложба със свои творби, включително изработената специално за случая „Пенлива рокля”.

Идеята си скулптурата да бъде покрита с капачки от шампанско (капсулите, които държат корковата тапа на бутилките с пенливо вино) авторът предлага, още когато получава поръчката да изработи творбата. Капсулите от шампанско са ценни за колекционерите и стойността им варира от 50 цента до 50 евро за брой. Чрез винопроизводители, участващи в конкурса, необходимият за скулптурата брой капсули от шампанско – над 2200, е осигурен.

Формата на роклята идва в процеса на работата по творбата, разказва Живко Седларски. „Идеята за формата се роди спонтанно от същността на шампанското – пенливо вино с много балончета. От там дойде пяната, която да оформи бъдещата рокля. След конкурса скулптурата

остана в централата на „Феминализ” в Бон

– град, популярен със своето вино. Тъй като производителите на шампанско нямат достатъчно масиви, изкупуват бяло вино от този край, а след това го състаряват в изби под земята, които се намират в тунели, прокопани във варовикови скали”.

След откупуването на оригиналната скулптура, авторът прави нейни варианти, както и малка пластика на фигурата. Заедно с макетите и проектите, предшестващи оригинала, се оформя цяла серия „пенливи рокли”. „Всичко е игра в тази тема, с няколко различни формата, защото при скулптура от 15 до 20 см трактовката е една, при половин метър друга, а при метър-два – съвсем различна. За страничния наблюдател това са различни фигури, за мен са част от търсенето на една-единствена”, пояснява творецът.

От „пенливите рокли” на българския скулптор днес има в няколко държави. Три от по 1,70 м има във Франция, а една в клиника за красота в Базел, Швейцария. От по-малките „пенливки”, както ги нарича авторът им, които са с височина 18 см има няклко у нас – в бургаската галерия „Неси” и в частна фирма в София. Тези дни една от малките пластики бижута на „пенливи рокли” бе закупена от собственик на галерия в Белгия. Много от тях са участвали и в изложби. За жената в пенлива рокля Живко Седларски казва: „Тя е весела. А една весела жена танцува, играе, развеселява”.

Произведенията на българския скулптор красят паркове, замъци, търговски центрове, площади, училища, музеи и галерии в целия свят. Негови монументални скулптури има във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни.

Живко Седларски живее и твори във Франция от 1991 г. Работи в областта на монументалната скулптура и малката пластика. Негова запазена марка са скулптурите на женски фигури в „метални рокли”, изваяни от месинг, неръждаема стомана, бронз... У нас на открито могат да се видят две от ефектните му скулптури на рокли – „Рокля Сирена” пред Гранд хотел „Поморие“ и „Танцуваща по вълните” в парк „Изгрев” в Бургас. Освен с ефектните си женски силуети в метални рокли, скулпторът Живко Седларски е популярен и със забележителните си дървета от стомана. Те са над 80, като някои от тях достигат височина 7 метра.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.