0

Н а 26 май – празника на френския град Сонс дьо Бретан, където българинът Живко Седларски от години живее, в центъра пред кметството бе открита негова скулптура, висока 4,23 м. Творбата се казва „Бретонката” и пресъздава унесена в ритъма на танца бретонска девойка. Изработена е от арматурно желязо и е в червен цвят.

На 26 май – празника на френския град Сонс дьо Бретан, където българинът Живко Седларски от години живее, в центъра пред кметството бе открита негова скулптура, висока 4,23 м. Творбата се казва „Бретонката” и пресъздава унесена в ритъма на танца бретонска девойка. Изработена е от арматурно желязо и е в червен цвят.

Създадена е преди 2 години и досега е показвана на изложба в едно френско шато, откъдето всъщност управата на Сонс дьо Бретан я харесва. Това е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо.

„Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова – да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им. Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам структурата и когато една скулптура е завършена – тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят”, споделя творецът.

Живко Седларски е роден през 1958 г. в град Елхово. За пръв път се докосва до изкуството в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от Седларски-старши, който рисува живопис, Живко избира скулптурата. През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. – Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия при проф. Павлов в Медицинската академия. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. Живко Седларски живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малката пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Jump е една от забележителните творби на скулптора Живко Седларски. И е една от първите в серията „Рокли“,

донесла на автора популярност по целия свят

и превърнала се в негова запазена марка. Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси, в мига преди да скочи в неизвестното. Изработена от арматурно желязо, творбата превръща в красива реалност творческите хрумвания на българския художник. „Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен“, споделя скулпторът.

Идеята за Jump идва през 2012 г., след появата във френския парк Ar Melin на емблематичната за Живко Седларски скулптура Rainbow In The Dark и роклята „Сирена“, посрещаща гостите на Гранд хотел Поморие в България.

Jump e замислена като скулптура, която да се рее във висините на небето. В представите на автора тя е 4-метрова женска фигура, стъпила на покрива на сградата на централния офис на една от водещите за френската икономика компании, „Груп Льожондр”. Дружеството работи в различни сфери, включително и строителство, а собственикът му Жан-Пол Льожондр подкрепя българския скулптор, предоставяйки му безвъзмездно материал за творбите му. В този момент, през ноември 2012-а, арматурното желязо на Льожондр вече е „оживяло“ в няколко ефектни скулптури на Живко Седларски. Френският предприемач приема идеята за Jump като твърде изискана. Една такава скулптура би отличавала съществено сградата от останалите и би привличала вниманието. Известен със скромността си, Льожондр решава да запази сградата семпла. Независимо от това приятелството му с Живко Седларски остава „желязно“ и до днес.

В момента българският скулптор работи по поръчана от Жан-Пол Льожондр 3,8-метрова скулптура La Charmeuse („Чаровницата“), същата като стилната статуетка на бюрото на предприемача. Тя ще бъде поставена в частен парк близо до френския град Рен и официално открита на 9 юни.

Първата си скулптура от арматурно желязо – „Птицата“, Живко Седларски създава през 2008 г. „Птицата“ е висока 183 см и е в два цвята – червено и черно. Следва я „Червена тишина“, женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види

в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай

Авторът създава и „Златна тишина“ – отново от арматурно желязо, но в златист цвят. Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция...

На 13 юни Живко Седларски ще открие своя самостоятелна изложба в галерия „Аспект” в Пловдив. Ще бъдат показани десет негови скулптури на женски фигури в рокли, изработени от месинг и неръждаема стомана. Пред галерията, която се намира до сградата на Община Пловдив, ще бъде експонирана мащабната скулптура „Дева”. Тя е висока 2,30 м. Изработена е отново от арматурно желязо. За Живко Седларски това ще е трето представяне в град европейска столица на културата. Предишните две са в Марибор – Словения, и Марсилия – Франция.

 

Модно дефиле с ученик на Жан-Пол Готие

С творбите си, пресъздаващи жената в рокля, Живко Седларски реализира и четири модни дефилета – две във Франция и две в България. Първото му ревю е през 2013 г. в катедралата на малко градче в областта Бретан във Франция. Под звуците на музика, изпълнена на орган, ученици от местното училище бутат на колички скулптурите на българския автор, а публиката, събрала се в храма, има възможност да се наслади на роклите, сътворени от месинг, бронз и стомана. Второто си модно дефиле прави отново във Франция през лятото на 2017 г. заедно с един от учениците на френския дизайнер Жан-Пол Готие. Събитието се радва на интереса на парижките медии. „Металните рокли” на българския творец този път са поставени статично като декор за модното дефиле, а 20-годишни момичета дефилират, представяйки нова модна колекция. Две от роклите в нея са вдъхновени именно от скулптурите на Живко Седларски, пресъздавайки ги от плат.

В България първото си модно дефиле скулпторът представи през декември 2018 г.а по време на десетото юбилейно издание на церемонията по връчването на наградите на Академията за мода „БГ модна икона”. В края на февруари тази година Живко Седларски се включи с ревю в благотворителния бал на асоциация "Бургас е надежда". Седем от скулптурите му бяха продадени на търг, а средствата предоставени за абитуриентския бал на младежи, които се нуждаят от подкрепа.