Независимо дали става въпрос за листопадни широколистни или вечнозелени широколистни и иглолистни: всеки жив плет изисква грижи.

При това има няколко неща за спазване.

Според възрастта, състоянието и вида на живия плет става дума за различни техники. През първите години на живия плет са важни преди всичко мерките за подрязване, за да се стимулира растежът и сгъстяването. Също и по-старите живи плетове могат отново да се подмладят чрез подходящо подрязване. За подрязването са оптимални сухи дни и без минусови температури с облачно небе.

С поддържащо подрязване придавате на вашия жив плет не само форма – грижите се и за това той да расте дълго време по-гъст. При поддържащото подрязване 10-15 см от новопорасналите издънки се отразяват по права линия. С тази мярка определяте дългосрочно желаната височина и интензивност на растежа.

 

Изисквания

 

Вечнозелените живи плетове изискват обикновено 1 поддържащо подрязване на година. Листопадните живи плетове изискват в повечето случаи 2 поддържащи подрязвания на година, а бързорастящите - дори 3. Оптималният момент е, когато новопорасналите издънки са узрели. За да не бъдат смущавани мътещите птици, трябва да изчакате с поддържащото подрязване до август. За второ поддържащо подрязване е подходяща есента.

Тъй като при поддържащото подрязване обикновено става дума за рязане на млади и тънки клони, обикновено може да се избере ножица за жив плет с малка стъпка на ножа.

 

Резитба

 

Резитбата може да бъде лека или интензивна. Това зависи от състоянието на живия плет. При по-слаба резитба (също: рязане с цел подмладяване) скъсявате плодоносните издънки с 2/3. При това конкурентните издънки се отстраняват. Това стимулира нов силен растеж на листа и клонки. При храсталаци на жив плет, които произлизат от дървета (напр. клен, габър и червенолист бук), една по-интензивна резитба от най-малко 3/4 от връхчетата на издънките през първата година стимулира силно разклоняващ се растеж.

Резитбата трябва да извършвате най-много веднъж на година през зимата. Колкото по-ниско орязвате, толкова по-дебели са съответните клони. При избора на вашата ножица за жив плет обърнете внимание подлежащите на подрязване клони да не са по-дебели от стъпката на ножа на ножицата за жив плет.

До дънер
 

Ако с напредване на времето живите плетове излизат от формата си или се появяват празни места, една основна резитба с цел подмладяване може да помогне. С така нареченото окастряне до дънер орязвате храсталака до най-дебелия дънер (прибл. 50 см височина). След това той израства с по-голяма гъстота.

Резитбата трябва да извършвате според вида на живия плет зимно време – обаче не под -5°С. Тъй като при този вид подрязване трябва да режете дебели клони, се препоръчва ножица за жив плет с голяма стъпка на ножа и мощен мотор.


 
Листопадните изискват повече грижи
 

Тези видове жив плет през есента губят своите листа и се раззеленяват през пролетта. При листопадните живи плетове обикновено са необходими най-малко 2 поддържащи подрязвания на година, а при по-млади живи плетове и повече. Според това дали живият плет трябва да расте още или не, при подрязването се изрязва по-малка или по-голям част от новопрорасналото. Живи плетове, при които с годините се получават празни места, могат отново да се подмладят с едно основно подрязване. Следете за това да не подрязвате при температури под -5°С – растенията могат да получат увреждания.

 


Вечнозелените се оформят конусовидно
 

Тези видове жив плет радват своите собственици и през зимата със зелени листа или иглички. Те трябва да се подрязват само веднъж на година, за да се раззеленяват достатъчно. Едно леко конусно оформящо рязане – долу малко по-широко отколкото горе – отговаря на тяхната естествена форма и се грижи растението да получава в долната си част достатъчно светлина. По-стари живи плетове, които получават оголени места без листа, могат да се подмладят с основно подрязване.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вирус плъзна по доматите

Френските власти потвърдиха, че силно заразният вирус по доматите (ToBRFV), който засегна няколко европейски страни, е бил регистриран в стопанство в страната, съобщи АФП.

16,3 млн. лв. за винарските изби

Винарските изби ще могат да кандидатстват от 16 март до 10 април 2020 г. по мярка „Инвестиции в предприятия” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г.