0

Х ората живеят в нова геоложка епоха, призна научна комисия. Експертите от Международната комисия по стратиграфия гласуваха за признаването на този термин и началото на тази епоха, пише в. „Дейли Мейл“.

Хората живеят в нова геоложка епоха, призна научна комисия. Експертите от Международната комисия по стратиграфия гласуваха за признаването на този термин и началото на тази епоха, пише в. „Дейли Мейл“.

Мнозинство на гласовете на експертите е било за признаване настъпването на антропоцена - нова геоложка епоха, свързана с човешката дейност, съобщи Сайънс алърт.

Решението ще бъде официално оповестено през следващите две години.

По мнението на учените, човечеството е оставило много следи от дейността си, които се съхраняват милиони години. Сред тези следи е увеличеното ниво на радионуклидите.

Още през 2016 г. комисията започна да разглежда предложение да се признае краят на холоцена - епохата от четвъртичния период. Приключването й в средата на ХХ век е свързано с началото на ядрените изпитания.

Сега работната група трябва да съгласува ясна граница между холоцена и антропоцена. За целта учените трябва да открият нужния маркер, като например рязка промяна в количеството на изотопите или увеличаване на процентното съотношение между дадени молекули в скалите. Задачата на учените може да се усложни заради решението холоценът да се раздели на три части в съответствие с климатичните промени, които са повлияли върху миграциите на прадедите на съвременния човек.

Сред основните събития, определящи началото на антропоцена, могат да бъдат изпитанията на водородната бомба през 50-те години. Също така за потенциални признаци на новата епоха може да се смята стремителния ръст но птицевъдството и увеличаването на изгарянето на изкопаеми горива – и едното и другото е оставило неизгладима следа за Земята.

Групата експерти по този въпрос е била ръководена от професор Ян Заласевич от Лестърския университет. Миналата седмица учените за първи път са провели официално гласуване, но това, че терминът е бил приет от Международната комисия по стратиграфия не е изненада, защото още през 2016 г. е бил приет при неофициално гласуване на конгрес в Кейптаун.

Работната група включва 34 учени и в момента работи над предложение, което ще бъде предоставено за разглеждане на същата международна комисия през 2021 г. Тогава, за да бъдат пренаписани учебниците по история и официално да бъде призната епохата, ще бъде необходимо още едно гласуване.

Учените наричат периода, започнал през 1950 г., „велико ускорение“ във връзка с концентрацията на въглероден диоксид, метан и стратосферен озон във въздуха, покачването на температурата на земната повърхност, киселинността на океана, огромния улов на риба и намаляването на тропическите гори, ръста на населението, строежа на големи язовири и международния туризъм, който от средата на ХХ в. расте в геометрична прогресия.

Мнозина ескперти са на мнение, че антропоценът е започнал, но въпросът за класификацията на въпросната епоха остава отворен.

През 2016 г. Катрин Жандел, директор за изследванията във френската Лаборатория за пространствени геофизични и океанографски науки и член на работната група, заяви пред АФП:

"Човекът се е превърнал в сила, която е способна да промени дори планетата. И този факт е доста притеснителен".