Живата елха поскъпва тройно от гората до сергията

Живата елха поскъпва тройно от гората до сергията

В големите вериги зареждат щандовете си основно с вносна стока

Поне 2 - 3 пъти скачат цените на живите елхички в саксии от разсадника до сергията, научи „Монитор“. Неголяма елха в саксия от мястото на производството може да се купи за 3 до 10 лв., а на дребно цената й в повечето случаи е над двайсетачка.

По данни на земеделското министерство, предоставени на „Монитор“, продажната цена с ДДС на коледните елхи варира от държавните разсадници в диапазон от 3 лв. до 30 лв. в зависимост от дървесния вид, състоянието и височината на дръвчетата и в зависимост дали са отсечени или контейнерни. Най-големите и представителни екземпляри може да достигнат и до 45 лева, сочат справките на ведомството. През тази година преобладаващите дървесни видове, които се предлагат, са черен и бял бор, смърч, сребрист смърч, ела, зелена дугласка. От шестте държавни предприятия отчитат тенденция на нарастване на интереса към купуване на дръвчета със запазена коренова система (живите елхи), които да могат да бъдат засадени през пролетта или при топла зима още след празниците. През 2018 г. общият брой продадени живи коледни дръвчета е бил близо 6300, а отсечените - малко под 13 000.

До момента на територията на шестте държавни предприятия има издадени 229 разрешителни за добиване на над 11 000 коледни дръвчета. В териториалните предприятия - държавни горски и ловни стопанства, имащи разсадници, също могат да се добиват коледни дръвчета и без разрешителни, като се фактурира продажбата.

Общият брой дръвчета,

продадени седмица преди Коледа, е близо 17 000

като от тях над 5000 са живите коледни елхички със запазена коренова система и близо 12 000 са отсечени.

Относно търсенето на коледни дръвчета инж. Ботьо Арабаджиев, директор на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян, каза за „Монитор“, че в последните години се наблюдава спад в търсенето на отсечените елхи за сметка на живите или изкуствените. „От живите в саксия се купуват повече, за да ги засаждат в дворовете или да си ги държат по балконите и следващата година евентуално вече да не си купуват. Най-често вземат растения с височина от 50 см до метър. Предпочитани са елата и смърчът, а не борчетата, защото са по-рехави. По разсадниците цените са от 3 лв. за най-малките, 40 - 50 см. Продаваме малко над себестойността“, каза той и допълни, че големите търговски вериги не са проявили досега интерес да купуват дръвчета от ръководеното от него предприятие. Арабаджиев припомни, че българските елхички са с контролна марка. Той съветва

да гледаме да са с наситен зелен цвят


и да са в по-голяма саксия. „Колкото е по-зелено, толкова е по-истинско”, смята той.

Янко Георгиев от разсадник в Несебър предупреждава да избягваме да купуваме прекалено високи живи елхички в малки сандъчета. „В някои от големите магазини при такива коледни дръвчета в саксиите им почти няма почва и това намалява шансовете им за оцеляване при засаждането им след това. Целта им е да се намаляват транспортните разходи, но има стандарти. За около 2 м елха саксията трябва да е с над 100 литра обем. Подобни растения обаче се купуват за директно засаждане в двора, където да се украсяват за празниците. За дръвче от 1 - 1,20 м височина трябва да е в саксия поне 25 л или диаметърът й да е 25 см. По цвят трудно можем още в магазина да познаем дали растението е качествено или не“, смята лесовъдът. Той казва, че най-скъпите коледни дръвчета в саксия са най-бавно растящите видове, като от елите е испанската, а от смърча - сребристият.

Инж. Вера Станишева, началник-отдел в Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), информира, че най-търсени остават живите коледни дръвчета ела и смърч от 1 до 1,50 м, защото най-лесно се пренасят и се засаждат след това. „От отсечените се предпочитат вече дори бял и черен бор. Колкото е по-кичесто едно дърво, толкова повече привлича погледа на купувачите. Като височина се търси повече от 1,50 до 1,80 м“, поясни тя. И посъветва на живите елхички да се гледат връхчетата дали не жълтеят.

„При пипане на връхните пъпчици да се гледа те да са лъскави и гладки, а не изсъхнали“, съветва Станишева. По думите й по цената трудно може да се съди в максимална степен за качеството на коледните дръвчета. „Най-голямото дърво от 5 м за тази Коледа го отсякохме и го дарихме на Двореца на децата в София“, каза още тя


Хванаха 370 нелегални борчета

При извършените проверки на територията на цялата страна от служителите на регионалните дирекции по горите са установени 3 нарушения и са задържани общо 370 коледни дръвчета, съобщават от Изпълнителната агенция по горите.

Само в София в кварталите „Красно село“ и „Люлин“ при проверки на пунктове за продажба на коледни елхи горските инспектори от РДГ – София, са установили наличие на общо 310 дръвчета без контролни пластини и превозни билети, доказващи законния им произход. Нарушение е установено и на територията на РДГ - Пазарджик, като са задържани 60 елхи.

Служителите на районните дирекции по горите извършват проверки ежедневно на територията на цялата страна. При инспекциите, извършвани от държавните предприятия, досега не са установени нарушения.

От ИАГ припомнят, че легалните дръвчета имат контролни пластини. Те се захващат под второто разклонение на клоните от върха на елхата. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Този индивидуален номер е част от превозния билет на търговеца, купил дръвчетата.

Гражданите трябва да следят само за наличието на пластини на купените от тях дръвчета, но могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.