Житото сменя нивите с лавандула в Добруджа

Житото сменя нивите с лавандула в Добруджа

Срина се добивът до 6 кг масло от дка

Свърши лилавата приказка в Добруджа. И докато заради Добруджа България се нареждаше на първо място в производството на лавандула в света, днес полетата почти не пускат реколта. Някои от тях са изтощени от ароматната красавица, други са нападнати от скакалци, трети от нематода.

Болестта, която ликвидира френската лавандула и заради която ние започнахме да произвеждаме суровина за френската козметика. Много земеделци вече са изорали нивите си през пролетта, а други чакат да свърши сезонът, за да изорат останките от лавандуловата приказка. И да засеят добрата стара пшеница.

Началото

В област Добрич се намират близо 40 процента от производството на лавандула в страната. По данни на Областната дирекция „Земеделие“ с етерично-маслената култура са засети 76 347 декара. Увеличението на декарите спрямо предходната година е 4000, а преди 10 години площите са били 10 пъти по-малко.

Бумът в отглеждането на лилавата билка в Добруджа доведе до приливи и отливи в цените на маслото през различните години. Най-бурна бе 2018 година, когато добивите бяха с около 30 на сто, а цената на килограм масло стигна рекордните 160-180 лв. Причина за спекулацията на пазара бяха търговците, които предлагаха и изкупуваха на такава цена, мислейки си, че ще вземат по 130-150 евро за кг масло на международния пазар. Това е цената, която искат производителите от френския Прованс, но те са работили стотици години, за да получат такова качество. Мечтите на изкупвачите се сринаха и по тази причина у тях останаха 80-100 тона лавандулово масло от 2018-а.

Ниски

Добивите от етерично масло през лятото на 2019 г. се оказаха драстично по-ниски в сравнение с предходни години. Достигнаха едва по 5-6, рядко 7-8 кг от декар, което е близо два пъти по-ниско от нормалните добиви. Въпреки очакванията на земеделските производители ниските добиви не доведоха до по-високи цени. Масово лавандуловото масло се изкупуваше за около 60-80 лв. за килограм. През октомври цената се срина още повече и достигна 50-55 лв./кг.

Климатичните промени през настоящата стопанска година се отразяват изключително негативно върху лавандуловите насаждения. Дългата суша доведе до появата на множество неприятели – скакалците, които ядат цветовете; галова нематода – паразит, който преди години унищожи лавандулата във Франция и вече настъпва и у нас. Дори без да са нападнати от болести заради сушата старите растения – 8-9- годишните, изсъхват. Проливните дъждове през последните две седмици в Добричка област допълнително увреждат посевите. Лавандулата е в период на цъфтеж, но няма пчели да я опрашват. Няма пчели, защото дъждовете ги прогонват, обясняват производители.

Част от тях вече са изорали нивите си с лавандула още през пролетта и са ги засели със зърнени култури. Други изчакват жътвата след две-три седмици и ще пристъпят към същата процедура.

Прогнози няма

Добиви и цени никой не смее да прогнозира. Предложените оферти от дестилериите за изваряване означават, че производителите едва ще покрият разходите си, останалото е „труд и удоволствие“, коментират с горчивина земеделците.

Цените в момента за останалите от минали години количества масло от лавандула са паднали до 60 лева на килограм. Заради коронавируса интересът към лавандуловото масло е почти нулев, отчитат търговци. Според тях за цена на килограм масло може да се говори едва през август.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.