Жителите на Рим и Атина се страхуват повече от софиянци нощем

Жителите на Рим и Атина се страхуват повече от софиянци нощем

Столицата на България се нарежда в дъното на класация, що се отнася до чувството за безопасност през нощта, като само 41% заявяват, че се чувстват сигурни на разходка сами. По-ниско е чувството за сигурност единствено у гражданите на Рим (40%) и на Атина (38%).

Това сочат резултатите от проучване, публикувани в петото издание на доклада за качеството на живот в европейските градове, изготвен от генерална дирекция “Регионална и селищна политика” към Еврокомисията. Докладът обхваща 83 града в ЕС, страните от Европейската асоциация за свободна търговия, Великобритания, Западните Балкани и Турция. Българските градове, включени в проучването, са София и Бургас.

На въпрос съгласен ли си с твърдението, че се чувстваш сигурен нощем сам в Бургас, само 11% отговарят, че са категорично несъгласни, т.е. изпитват страх. Други 20% смятат, че градът е напълно безопасен за среднощни разходки. 

По-малко от половината жители на Атина, Рим, София, Лиеж и Марсилия се чувстват спокойни, ако се разхождат през нощта, в сравнение с над 90% в най-добрите 10 града по този показател, сред които Копенхаген, Овиедо в Испания и датският Олборг.
Документът разкрива в кои градове хората са доволни от обществените услуги и удобства. Проучва се дали жителите се чувстват в безопасност, дали са доволни от пазара на труда, какви методи използват да се придвижват и други въпроси, включени в интервюта, проведени през миналата година.
През 2019 г. 9 от 10 души са били доволни от живота в своя град. В повечето от източните градове на ЕС мнозинството жители смята, че качеството на живот там се е подобрило през последните пет години, докато в други южни и западни градове мнозинството е на мнение, че то е останало същото или е намаляло.
62% от запитаните софиянци смятат, че качеството на живот в града им се е повишило, с което българската столица се нарежда на 5-о място по този показател. Сред 83-те града, включени в проучването, полските Бялисток и Гданск и чешкият Острава заемат челните места с над 65% от жителите, заявили, че живеят по-добре отпреди 5 години. Рим и Болоня в Италия показват най-ниски резултати с по-малко от 13% доволни жители.
На повечето хора в моя град може да се има доверие - това твърдение е по-рядко срещано сред жителите на столиците в сравнение с тези, които живеят в по-малки градове - 61% срещу 70% в нестоличните градове на Европа. По-ниското ниво на доверие в столиците се потвърждава в почти всички страни. В България само 36% от жителите на София се доверяват на хората в сравнение с 67% в Бургас. В Холандия 70% от живеещите в Амстердам се доверяват срещу 89% в Грьонинген. На предпоследно място София се нарежда и по показателя доколко жителите смятат, че е подходящ за
имигранти от други страни. Така мислят едва 47% от запитаните софиянци, като по-ниско е нивото само в Скопие - 33%. Сред бургазлии 48% отговарят, че градът им е гостоприемен за имигранти.
В топ 10 София се нарежда по показателя колко хора използват градски транспорт - 55%. Българската столица е класирана редом до Стокхолм, Виена и Цюрих. Най-лоша е ситуацията в Подгорица, където едва 24% от жителите оставят колите си и се качват на автобус или трамвай.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.